Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 10:24
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Εθνικό σχέδιο δράσης κατά του αντισημιτισμού

Off

Από τα Ιωάννινα και το Διεθνές Συνέδριο για τον αντισημιτισμό στο ψηφιακό πεδίο, η ελληνική Κυβέρνηση, με μήνυμα του αντιπροέδρου της Παναγ. Πικραμμένου, το οποίο μετέφερε ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Σε αυτό θα κληθούν να λάβουν ενεργά μέρος, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και όλοι οι φορείς, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην προσπάθεια της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους και του φανατισμού. Τα Ιωάννινα από χθες Παρασκευή και μέχρι αύριο Κυριακή, καθίστανται επίκεντρο της συζήτησης που διαλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ένταση γύρω από τον αντισημιτισμό, τη διαστρέβλωση και την άρνηση του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο. Στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής» με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιείται το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνουν το υπ. Εξωτερικών και ο Δ. Ιωαννιτών.

Την τελευταία στιγμή, ακυρώθηκε λόγω ασθένειας, η παρουσία του κ. Πικραμμένου στο Συνέδριο, με τον χαιρετισμό του ωστόσο να αναγιγνώσκεται από τον κ. Καλαντζή.

Ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Παιδείας – Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής από την πλευρά του λίγο πριν την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου σε δηλώσεις του τόνισε, ότι συνιστά ένα «θανάσιμο λάθος» να πιστεύει κάποιος σήμερα, ότι ο αντισημιτισμός αφορά μόνο τους Εβραίους.

«Ο αντισημιτισμός δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, μας αφορά όλους. Αυτό που θέλουν να εξοντώσουν αυτές οι δυνάμεις είναι η δημοκρατία, ο ορθολογισμός, η ελεύθερη σκέψη. Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού οφείλει να είναι χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς καμία υπόνοια συζήτησης. Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει την καλύτερη γνώση του παρελθόντος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως ο μαθητικός διαγωνισμός για το Ολοκαύτωμα που γίνεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Όμως δεν είναι μόνον το βιβλίο, δεν είναι μόνον η δουλειά του δασκάλου στην τάξη. Είναι και το προσωπικό παράδειγμα του δασκάλου, είναι και η στάση των μέσων ενημέρωσης, η στάση των δημοσιογράφων στο δημόσιο λόγο. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο. Δε μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ότι μόλις πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα, η «Χρυσή Αυγή» συγκέντρωσε ποσοστό 12%. Δεν εξαφανίστηκαν, ούτε εξαϋλώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί, άρα η ευθύνη μας ήταν και παραμένει μεγάλη, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σημείωσε, ότι το Συνέδριο εστιάζει σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, το οποίο θα φωτίσουν σε όλες του τις διαστάσεις, οι ομιλητές.

Νικ. Δένδιας:

«Θα κερδίσουμε τη μάχη…»

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος υπογράμμισε ότι ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην χώρα μας με τις καλύτερες πρακτικές.

«Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα, εισάγοντας καλύτερες πρακτικές στο πεδίο της αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, της ρητορικής μίσους και του φανατισμού. Θα κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να μην επαναπαυόμαστε. Δε χρειάζεται εφησυχασμός, γιατί το φαινόμενο δε θα εξαλειφθεί από μόνο του», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Χαιρετισμοί – Τοποθετήσεις

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς σημείωσε ότι ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο το οποίο προκαλεί ζημιά στο σύνολο του κοινωνικού ιστού. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος κυρίως μέσω του διαδικτύου. «Ό,τι είναι παράνομο στον φυσικό χώρο θα πρέπει να γίνει παράνομο και στον ψηφιακό», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης κανόνων.

Στο συνέδριο προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την Πρόεδρο του IHRA Πρέσβη Ann Bernes. O Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ είπε πως ο αντισημιτισμός παραμένει μία διαχρονική ανοιχτή πληγή στο σώμα της ανθρωπότητας. «Το διαδίκτυο έδωσε νέα δυναμική στην εξάπλωση του φαινομένου. Ο κίνδυνος δημιουργίας αντισημιτικών στερεοτύπων είναι σαφής και ορισμένοι από τους παράγοντες είναι η άγνοια και η έλλειψη κριτικής σκέψης. Μάλιστα φτάνουν σε σημείο ευτελισμού του ολοκαυτώματος» ανέφερε στην τοποθέτησή του.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA Πρέσβης Γιώργος Πολυδωράκης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του στην ελληνική αντιπροσωπεία και στο Υπουργείο Εξωτερικών όπως και τον Δήμο Ιωαννιτών για την διοργάνωση του συνεδρίου.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη ένταση για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού με την υιοθέτηση καλών πρακτικών που θα παρουσιαστούν και στο συνέδριο. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα διερευνήσει τη δυνατότητα συγκρότησης βάσης δεδομένων με τις πρακτικές αυτές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απέστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ