Επικαιρότητα

Με αποτελέσματα η πορεία ενίσχυσης της ανακύκλωσης

Off

Μία αξιοσημείωτη πορεία προς την σύγχρονη μορφή διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων, με την ενίσχυση της ανακύκλωσης διαφόρων μορφών, αλλά και με νέες παρεμβάσεις, που δείχνουν το δρόμο ακόμη και σε μεγαλύτερους Δήμους, καταγράφει ο νεοσύστατος Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας συστάθηκε μόλις το 2019 και η πρώτη δημοτική αρχή που ανέλαβε τη διοίκησή του με δήμαρχο τον Γεώργιο Μαχειμάρη, έθεσε σε προτεραιότητα ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Σπυριδούλα Κόκκαλη, να κάνει λόγο σε δηλώσεις της στο ITV για μία προσπάθεια που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τους δημότες και γενικότερα τους πολίτες της περιοχής.

Άλλωστε, η δραματική εμπειρία από τις εικόνες που προσέβαλλαν το νησί της Κέρκυρας το 2018 μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τις χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, να έχουν κατακλύσει τους δρόμους του νησιού, αποτέλεσε μία εικόνα που κανείς δε θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο.

Έτσι, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας ξεκινώντας από το μηδέν έχει φτάσει ήδη σε ποσοστό ανακύκλωσης 15% επί των παραγόμενων απορριμμάτων ενώ έχει ήδη 155 Γωνιές Ανακύκλωσης και υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων. «Το μοντέλο της κυκλικής οικονομείς δεν είναι καινούργιο, το διδαχθήκαμε από τις παλαιότερες γενιές, στην πορεία όμως το ξεχάσαμε. Στον Δ. Βόρειας Κέρκυρας από το 2019 έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και ήδη έχουμε σε λειτουργία 155 Γωνιές Ανακύκλωσης, με τέσσερα διαφορετικά ρεύματα, στοχεύοντας πρώτα στη μείωση των απορριμμάτων, μετά την επανάχρηση – αξιοποίηση και τελευταία στην ανακύκλωση. Δεν ήταν εύκολο να πείσουμε τους δημότες, όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο η εικόνα του νησιού μας το 2018, που υπέστη τη διεθνή διαπόμπευση, λόγω της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων μετά τα γεγονότα με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Έχουμε ήδη κάνει μεγάλα βήματα ως ένας μικρός και νεοσύστατος Δήμος, έχουμε ήδη φτάσει στο 15% την ανακύκλωση επί της παραγωγής απορριμμάτων και ευελπιστούμε, ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλά περισσότερα και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε η κα Κόκκαλη.   

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ