Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 11:08
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου 2022
Χωρίς κατηγορία

Δράση με σύνθημα «Όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια»

Off

Συμμετοχή στην πανελλαδική δράση με σύνθημα «Όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια», με μία παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά και συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, είχε ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με όχι πάντως μεγάλη συμμετοχή των μελών του.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της κινητοποίησης ο πρόεδρος του Συλλόγου Αχιλλέας Γαρούφης και ο Γραμματέας του Συλλόγου Λάμπρος Φλιτούρης αντίστοιχα, υπάρχει αδήριτη η αναγκαιότητα για στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, απέναντι στις λογικές που υλοποιεί ή προωθεί προς υλοποίηση η ηγεσία του υπ. Παιδείας και συνολικά η Κυβέρνηση.

Ο κ. Γαρούφης έκανε λόγο αρχικά για μία κατασυκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου που άρχισε το 2006 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπου μάλιστα εντείνεται με την κατάργηση του ασύλου την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την εξίσωση των δικαιωμάτων των πτυχίων των ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων και άλλα.

Ο κ. Γαρούφης στάθηκε σε μερικά προβληματικά, όπως τα χαρακτήρισε σημεία του νόμου – πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που είναι η κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, η ολιγαρχική δομή διοίκησης, η παραχώρηση της εξουσίας στους καθηγητές πρώτης βαθμίδας, η διάλυση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, η εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, και οι αδιαφανείς διαδικασίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής.

«Οι απαιτήσεις των καιρών μας κάνουν ξεκάθαρους και αποφασισμένους.

Η αντιμετώπιση του μορφώματος αυτού συνιστά μία κρίσιμη καμπή στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού θεσμού και ο αγώνας για την ανατροπή του αποτελεί δημοκρατικό μας καθήκον», ανέφερε ο κ. Γαρούφης.

Ο Λ. Φλιτούρης από την πλευρά του στάθηκε στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η μόνιμη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εκεί όπου η ελεύθερη σκέψη και η αντίσταση σε κάθε μορφή εξουσίας, αναγορεύονται σε αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την παραγωγή και μετάδοση της γνώσης.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε 15 τμήματα με προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ στην αρχή της κρίσης. Σήμερα μετά την ενσωμάτωση ων πρώην ΤΕΙ έχει 24 Τμήματα με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ. Το υπουργείο επιβάλλει να αναζητηθούν νέα πηγές χρηματοδότησης από το ιδιωτικό κεφάλαιο και δεν ασχολείται με τις υποδομές, το προσωπικό και τις λειτουργικές ανάγκες, ενώ αντίθετα εγκρίνει προγράμματα παρακολούθησης των χώρων και αστυνόμευση του πανεπιστημίου», σημείωσε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

Στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης της πρυτανείας βρέθηκε και ο πρύτανης Τριαντ. Αλμπάνης που στάθηκε αρχικά στα μείζονα προβλήματα των πανεπιστημίων που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση για να αναφερθεί στη συνέχεια στην ομόφωνα αρνητική θέση της Συγκλήτου στη λειτουργία του θεσμού της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ήδη όπως έκανε γνωστό επίσης έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αντικτύπου της λειτουργίας συστημάτων ελέγχου και πρόσβασης, η οποία αναδεικνύει όπως είπε, σοβαρά προβλήματα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επίσης έκανε γνωστό πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αποστείλει πρόταση στο υπουργείο για ένα νέο σχέδιο ασφάλειας των χώρων του και στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, όπου υπάρχει παρουσία του Πανεπιστημίου. «Ζητάμε ενίσχυση των περιφράξεων σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις, την πρόσληψη 39 φυλάκων συνολικά και για τις τέσσερις πόλεις, την βελτίωση του φωτισμού και την τοποθέτηση θυρών ασφάλειας. Είναι μία πρόταση με προϋπολογισμό 1,5 εκ. και ετήσιο λειτουργικό κόστος 500.000 ευρώ, για την οποία δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το υπουργείο», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ