Επικαιρότητα

Αντιδράσεις για το πρόβλημα στο έργο του Μ. Δακτυλίου

Off

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη στάση της δημοτικής αρχής στο πρόβλημα που συναντά η υλοποίηση του έργου του Μεγάλου Δακτυλίου το οποίο και συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου την Τρίτη. Ανακοινώσεις εξέδωσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η παράταξη Θ. Μπέγκα

Παρέμβαση κάνει η παράταξη Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα του Θωμά Μπέγκα. Όπως αναφέρει αρχικά:

«Με έκπληξη παρακολουθούμε για μια ακόμη φορά τους επικίνδυνους ακροβατισμούς της Δημοτικής Αρχής για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς που έχουν σχέση με ένα εμβληματικό έργο για τον τόπο.

Οι επικίνδυνοι αυτοί ακροβατισμοί της δημοτικής αρχής στην προσπάθειά της να εμπλέξει την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων με την ευθύνη των τεχνικών λύσεων μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον τόπο.

Και για να γίνουμε σαφείς: Είναι άλλο πράγμα η λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την προτεραιότητα υλοποίησης ενός σημαντικού έργου και οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή, κι άλλο η εκπόνηση μιας τεχνικής μελέτης για το πώς θα γίνει αυτό, που είναι υπηρεσιακή αρμοδιότητα.

Ο μεγάλος δακτύλιος της πόλης, δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τη Δημοτική Αρχή να λαμβάνει αντιφατικές και ανεπαρκείς αποφάσεις, με αποκορύφωμα τη χτεσινή απόφαση της στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να επιστρέψει το σύνολο της μελέτης του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί από την αρχή η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημα που προέκυψε στο υπέδαφος τμήματος του δρόμου.

Η Δημοτική Αρχή στην χθεσινή Οικονομική Επιτροπή δεν απέρριψε, όπως παραπλανητικά αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε,  την τροποποίηση της μελέτης που η ίδια εισηγήθηκε. Η συμπληρωματική γεωλογική μελέτη που συντάχτηκε από τον ανάδοχο, σε απόλυτη συνεννόηση με τους επιβλέποντες μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, και η οποία προβλεπόταν ρητά στις συμβατικές του υποχρεώσεις, με την έγκριση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν αμφισβητείται από κανέναν, πόσο μάλλον από ένα πολιτικό όργανο χωρίς τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις.

Και ενώ η υπηρεσιακή εισήγηση προέκρινε την κατάλληλη επιστημονική μέθοδο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Έργων, πολιτικός προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αδειάζει μεγαλοπρεπώς την Υπηρεσία, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, εισηγούμενος την επιστροφή των μελετών στην Τεχνική Υπηρεσία για να εξετάσει άλλες πιθανές λύσεις!».

«Η παράταξή μας εισηγήθηκε την άμεση επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου για την πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους Γιαννιώτες, με βάση την τροποποιημένη επιστημονική μελέτη που εισηγήθηκαν οι Υπηρεσίες του Δήμου μας», τονίζει και καταλήγει:

«Με την ελπίδα ότι το σπουδαίο αυτό έργο δεν θα κινδυνεύσει τελικά από την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, η παράταξη μας θα παρακολουθεί στενά το θέμα, και θα πιέζει για αποτελεσματικές λύσεις, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν τους Γιαννιώτες».

Η παράταξη Τ. Καλογιάννη

Θέση παίρνει με ανακοίνωσή της και η παράταξη Ιωάννινα_2023 της Τατιάνας Καλογιάννη.

Όπως σημειώνει αρχικά:

«Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά ένα έργο -μείζονος σημασίας για την κυκλοφορία οχημάτων στο λεκανοπέδιο- πρόχειρα και χωρίς σοβαρότητα.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Οικονομική επιτροπή για την έγκριση της τροποποίησης της μελέτης του θέματος, η δημοτική αρχή χωρίς να καταθέσει την πολιτική της θέση και άποψη, κατέθεσε την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήμου συνοδευόμενη από την σχετική αλληλογραφία με τον κατασκευαστή του έργου και τον μελετητή των γεωτεχνικών έργων.

Δηλαδή, χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για το ελάττωμα που καταγράφεται και κυρίως χωρίς να προτείνει τεκμηριωμένα μία βάσιμη και οριστική επίλυσή του. Σαν να μην τρέχει τίποτε.

Με τα δεδομένα αυτά το θέμα επιστράφηκε για αναθεώρηση και βελτίωση των προτεινόμενων λύσεων στις υπηρεσίες.

Για ποιόν λόγο εισήχθη προς συζήτηση το θέμα αυτό αφού, ενδεχομένως, να υπάρχουν και καλύτερες και φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις;

Προς τι αυτές οι παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα;», τονίζει η παράταξη.

Η Τατιάνα Καλογιάννη «υπενθυμίζοντας πως το 2017, όταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου πέρασε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία είχε την τιμή να προεδρεύει, είχαν επισημανθεί – εκτός των άλλων- και τα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν σχετικά με την επίδραση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και την απαίτηση για πραγματοποίηση των απαραίτητων γεωτεχνικών ερευνών» καταλήγει ότι:

«Αποδεικνύεται ότι οι προδιαγραφές των μελετών από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν ελλιπείς, οι μελέτες από τη νυν δημοτική αρχή δεν ολοκληρώθηκαν πριν την διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του εργολάβου και η διαχείριση του έργου μετά τη σύμβαση είναι τουλάχιστον ερασιτεχνική.

Από δω και πέρα απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κάποιος, όμως, πρέπει να τα «δανείσει» στη δημοτική αρχή μέχρι το τέλος της θητείας της, δεδομένης της προφανούς ανεπάρκειάς της».

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ