Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 02:58
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα

Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Off

Στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί χτες, τοποθετήθηκαν βουλευτές της Ηπείρου.

Ο Ι. Τσίμαρης

«Έχετε να καταθέσετε μια πρόταση, ένα πρόγραμμα, για το σύστημα υγείας του μέλλοντος;» Αυτό το ερώτημα έθεσε στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, ως ειδικός Αγορητής στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας Υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», καθώς όπως τόνισε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής τέθηκαν ερωτήματα στα οποία δεν πήρε ουδεμία απάντηση.

Ο κ.Τσίμαρης έψεξε την στάση της Κυβέρνησης για την στάση που υιοθετεί να αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση από την εκάστοτε εξουσία του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι «Το κοντέρ δε μηδενίζει κάθε φορά στην εκλογές» και ότι η διακυβέρνηση θα πρέπει να έχει συνέχεια καθώς το έργο του Υπουργείου δε θα πρέπει να αξιολογείται με την κάθε αλλαγή της ηγεσίας του.

«Το ΕΣΥ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια» δήλωσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την υφιστάμενη κατάσταση στο ΕΣΥ. «Εισηγείστε την κατάργηση επί της ουσίας της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που αποτελεί την θεμελιώδη αρχή του» δήλωσε ο κ.Τσίμαρης αναφορικά με το κύριο άρθρο του Νομοσχεδίου, τονίζοντας  ότι η «έξοδος» των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας , είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, τους κάνει να  χάνουν την πλήρη και αποκλειστική ιδιότητά τους. Κατηγόρησε δε την Κυβέρνηση ότι εισηγείται ένα «υβριδικό σύστημα» με κύριο στοιχείο τον Ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου θα κυριαρχεί η αναζήτηση (και ανακατεύθυνση) των ασθενών στην ιδιωτική δαπάνη με την περαιτέρω αύξησή της σε μια χώρα που είναι δεύτερη σε άμεσες ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη. Τη στιγμή που όπως ο ίδιος τόνισε, «όλοι οι αναλυτές και οι οργανισμοί λένε ότι η πρόσβαση πρέπει να βασίζεται στην ανάγκη και όχι στην ικανότητα προς πληρωμή».

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία ο κ.Τσίμαρης σχολίασε ότι  είναι άλλο πράγμα η παροχή και άλλο η χρηματοδότηση , «σημασία έχει όχι το εάν θα θεσμοθετήσουμε απογευματινά χειρουργεία αλλά πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Με τί πλαίσιο και τί κανόνες, τόσο καιρό απαντάτε σε λάθος ερώτημα» σπεύδοντας στη συνέχεια να θέσει εκ νέου βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από το θέμα.

Η Μ. Τζούφη

«Τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία μεταλλάσσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε βάρος της υγείας των πολιτών» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έρχονται να επιδεινώσουν το ήδη αποδιοργανωμένο ΕΣΥ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όποια ή όποιος επισκεφθεί ένα δημόσιο νοσοκομείο, ένα κέντρο υγείας ή μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα διαπιστώσει πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά». Σημείωσε ακόμα ότι «οι ασθενείς δέχονται διαρκή πίεση από τη δραματική αύξηση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη και την απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας, για την υποστελέχωση και την εξουθένωση των υγειονομικών, τα πολλαπλά κτηριακά προβλήματα και τις ελλείψεις εξοπλισμό. Όπως ανέφερε, «όλα αυτά αποτελούν το χειροπιαστό αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ώστε να ευνοηθούν οι ιδιωτικές κλινικές, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαγνωστικές αλυσίδες».

Για τα απογευματινά χειρουργεία, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε πως μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές. Πως τα χειρουργεία θα γίνονται με τιμοκατάλογο και η περίθαλψη με βάση το «πορτοφόλι» του ασθενή, σε βάρος της πρωινής λειτουργίας των νοσοκομείων.

Για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, επεσήμανε ότι αποτελεί τη «χαριστική βολή» της δημόσιας περίθαλψης, καθώς η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο στους δημόσιους γιατρούς, όπως και τη δυνατότητα απασχόλησης σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά μαιευτήρια και κέντρα αποκατάστασης. «Πρόκειται για αλλαγή της φιλοσοφίας – από την καθολική και ισότιμη φροντίδα, στους γιατρούς και τους ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων με βάση την οικονομική τους κατάσταση».

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνωθούν περαιτέρω και θα επικρατήσουν οι επί πληρωμή. Κι αυτό γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένας γιατρός να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς και επαρκώς στην καθημερινή τακτική λειτουργία του νοσοκομείου, στα απογευματινά ιατρεία ή χειρουργεία, στις εφημερίες και -ταυτόχρονα- να δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα.

«Γι’ αυτό η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Γιατί απαξιώνει καθοριστικά τη δημόσια υγεία, χαμηλώνει τα standards ποιότητας και ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να γυρίσει τη χώρα στην προ-ΕΣΥ εποχή, τότε που πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήματα ή μέσο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο  Γ. Στύλιος

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο δείγμα της αποφασιστικότητάς και της συστηματικότητας με την οποία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί το σχέδιο της για το νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Αφού προωθεί λύσεις σε προβλήματα όπως η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και το αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ την ίδια στιγμή δίνει έμφαση στην προληπτική ιατρική και εξασφαλίζει σε όλο και περισσότερους πολίτες πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Στύλιος εστίασε στη μεγάλη τομή του νομοσχεδίου, τη δυνατότητα που παραχωρεί στους γιατρούς του ΕΣΥ για την άσκηση ιδιωτικού έργου. Μια πρωτοβουλία που, όπως σημείωσε, «ενισχύει στην πράξη το εισόδημα των γιατρών, αφού τους επιτρέπει να λειτουργούν εκτός ωραρίου και ιδιωτικά ιατρεία». Ένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τις αναχρονιστικές θέσεις της Αριστεράς, αλλά χρειάζεται να προχωρήσει αφού δίνει άμεσα λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ