Εκδηλώσεις

ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΗΜ «Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Ιωάννινα»

Off

«Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Ιωάννινα», ήταν ο τίτλος της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και η ΕΗΜ, το απόγευμα της Τετάρτης στο μέγαρο της ΕΗΜ.

Έναν αιώνα μετά την μικρασιατική καταστροφή και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών, η ημερίδα αποτέλεσε την αφορμή του αναστοχασμού σε μία πραγματικότητα του Μεσοπολέμου, με σαφή επίδραση στην δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, που πρόσφατα τότε είχε επεκτείνει τα σύνορά του, έβγαινε όμως βαθύτατα πληγωμένο από μία αποτυχημένη τελικά μικρασιατική εκστρατεία.

Οι συνθήκες της ένταξης και της σταδιακής κοινωνικής ενσωμάτωσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, καθώς επίσης τα προβλήματα, αλλά και το οφέλη που προέκυψαν από αυτήν, στην πορεία των δεκαετιών, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων επίκεντρο της ημερίδας, στην έναρξη της οποίας απηύθυναν χαιρετισμό, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Τασία Παπάζογλου και η πρόεδρος της ΕΗΜ, Αικατερίνη Λιάμπη. Οι πρώτες ομιλίες έγιναν από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, που αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα της εγκατάστασης και αποκατάστασης των προσφύγων από τη Μ. Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, για να ακολουθήσει η ομιλία του επίκουρου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας Νικόλαου Αναστασόπουλου, που επικεντρώθηκε στο τι έγινε μετά τη μικρασιατική καταστροφή, με κύριους σταθμούς το κύμα της προσφυγιάς και την εκτέλεση των έξι, αλλά και ενδιαφέρουσες ομιλίες και προσεγγίσεις και άλλων ομιλητών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ