Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:30
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Είχε επισημανθεί η ύπαρξη του υγροτόπου «Τσαμαρά»

Off

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κατασκευή του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης, με τη συζήτηση για επιπλέον απαραίτητες εργασίες στο ύψος της συμβολής του νέου άξονα με το Πανηπειρωτικό, αποτέλεσαν κεντρικό θέμα συζήτησης στη Γεν. Συνέλευση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος από το στάδιο ακόμη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το 2017 είχε επισημάνει με ανακοινώσεις του, ότι η αρχική χάραξη διέρχεται μέσα από τον εποχικό υγρότοπο «Τσαμαρά», κάτι που δεν αναφερόταν καν στη μελέτη.

Με την έναρξη του έργου όμως, ο ανάδοχος διαπίστωσε, με τις επιπλέον γεωλογικές μελέτες που έγιναν, ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πιθανό να προκύψουν τεχνικές αστοχίες στο έργο, αν ακολουθηθεί η εγκεκριμένη μελέτη, χωρίς να γίνουν επιπλέον έργα, επομένως χωρίς να υπάρξει και νέα χρηματοδότηση για αυτά.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Νίκος Μπούκας, αλλά και κατά τη διάρκεια της Γεν. Συνέλευσης ζητά αφενός τον επανασχεδιασμό του έργου και αφετέρου την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας που έχει ήδη υποστεί ο υγρότοπος στο συγκεκριμένο σημείο, από τα έργα που έχουν ήδη γίνει.

«Είχαμε επισημάνει από την αρχή, ότι ένα τμήμα του οδικού άξονα διέρχεται μέσα από μία ελώδη και βουρκώδη περιοχή. Είναι ο υγρότοπος «Τσαμαρά», ένας από τους πολλούς εποχικούς υγρότοπους που έχουν χαρτογραφηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Δυστυχώς η κατασκευή του δρόμου έχει ως αποτέλεσμα το μπάζωμα και την καταστροφή αυτού του υγροτόπου και καμία αρμόδια υπηρεσία δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει αυτή την καταστροφή», ανέφερε ο κ. Μπούκας, για να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες επισημάνσεις στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης από άλλα μέλη του Συλλόγου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ