Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 12:48
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα

Άνοιξε νέος κύκλος για τον Μ. Δακτύλιο

Off

Ένας νέος μεγάλος κύκλος συζητήσεων άνοιξε σχετικά με την υλοποίηση του έργου του μεγάλου δακτυλίου της πόλης ειδικότερα όμως σε σχέση με τα απαιτούμενα έργα που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη, ούτε όμως και εκτιμήθηκαν σωστά στην πορεία στον υγρότοπο «Τσαμαρά» σε ένα μήκος 400 περίπου μέτρων, λίγο πριν τη σύνδεση με το Πανηπειρωτικό και την εθνική οδό.

Η πρόσφατη απόφαση της Δημ. Επιτροπής να προχωρήσει στην δεύτερη τροποποίηση της μελέτης για το έργο, με έναν εκτιμώμενο προϋπολογισμό των νέων παρεμβάσεων να φτάνει τα δύο εκ. ευρώ άνοιξε και πάλι τον ασκό του Αιόλου για το πολύπαθο έργο, με τη μόνη βεβαιότητα πλέον να είναι η εκτίναξη του προϋπολογισμού του σε σχέση με το αρχικό ποσό, σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Η κατάσταση έχει περιπλεχθεί επίσης για μία σειρά λόγων και αναφορών, όπως η θέση της δημοτικής αρχής, που εκφράστηκε πρόσφατα από τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα πως η εκτιμώμενη νέα, απαραίτητη τεχνική παρέμβαση με χαλικοπασάλους για την αντιμετώπιση της ρευστοποίησης του εδάφους στην επίμαχη περιοχή, αποφασίστηκε κατόπιν αυτοψίας και πρότασης από έναν ειδικό επιστήμονα τον οποίο προσκάλεσε ο ίδιος στην πόλη για το σκοπό αυτό χωρίς ωστόσο να έχει έρθει σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου και κάποια συγκεκριμένη μελέτη.

Το επιπλέον ποσό των δύο εκ. ευρώ για την υλοποίηση της τεχνικής παρέμβασης θα προέλθει κατά τη δημοτική αρχή, από τον προϋπολογισμό του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου και τη νέα προγραμματική περίοδο, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα συμβεί.

Και αυτό, γιατί μόλις την Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στην Περιφερειακή Επιτροπή και μιλώντας για ένα παρεμφερές θέμα σε άλλη περιοχή όπου επίσης παρατηρούνται παρόμοια προβλήματα σε σχέση με τη ρευστοποίηση του εδάφους, τόνισε πως και σε αυτήν και στην περίπτωση του μεγάλου δακτυλίου, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τη Διαχειριστική Αρχή, η λύση των χαλικοπασάλων, ειδικά αν δεν υπάρξει εγκεκριμένη και πλήρης εδαφολογική μελέτη, που να επιβεβαιώνει ότι με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εν λόγω δυσκολίες.

Νέα ένταση

στο δημοτικό συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας η κα Καλογιάννη εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσε το ζήτημα και της υπέρβασης του προϋπολογισμού από την αρχική σύμβαση και της απώλειας του χρόνου για την αποπεράτωσή του. Άσκησε δριμεία κριτική τόσο στη σημερινή, όσο κυρίως στην προηγούμενη δημοτική αρχή για τις καθυστερήσεις, επισημαίνοντας πως ήδη η υπέρβαση του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ, ενώ η αφαίρεση κονδυλίων από το ΒΑΑ της νέας περιόδου για την χρηματοδότηση τόσο του συγκεκριμένου έργου, όσο και της ολοκλήρωσης του έργου στο Κέντρο για το Παιδί (παλιό Άσυλο), θα οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια κονδυλίων για νέα έργα. «Όταν τα έργα δεν εκτελούνται με το σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο, χάνονται χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση νέων αναγκαίων έργων στις νέες προγραμματικές περιόδους. Για αυτό και καθένας που αναλαμβάνει τη διοίκηση των κοινών θεμάτων, απαιτείται να επιδεικνύει πολιτική σοβαρότητα και  υπευθυνότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Παπαγεωργίου και του κ. Αρλέτου από την παράταξη «Νέα Εποχή» που επέμειναν ότι το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων που οφείλουν να παρουσιάσουν την αναλυτική πρόταση για την τροποποίηση της μελέτης.

Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας πήρε το λόγο και είπε πως η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται να διασφαλίσει την τεχνική αρτιότητα του έργου και το ίδιο, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουν ως στόχο όλες οι παρατάξεις, επιρρίπτοντας και αυτός με τη σειρά του ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ότι άφησε το έργο στη μέση. Αποδέχθηκε πάντως να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο αναλυτική συζήτηση για την τροποποίηση της μελέτης, παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ