Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 09:14
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Εκδηλώσεις μνήμης της Βουλής των Ελλήνων

Off

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την 49η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε, στεφάνι στο Πολυτεχνείο, τιμώντας εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας,  τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των αγωνιστών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την δικτατορία.

Στη συνέχεια, στην Ολομέλεια της Βουλής,  σε ειδική εκδήλωση τιμήθηκε η Επέτειος του Πολυτεχνείου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεση του στεφανιού τόνισε:

«Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ήθελα να τιμήσω, μέσω της τιμής που αποτίει η εθνική μας αντιπροσωπεία, την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο υπήρξε η αποκορύφωση της αντίστασης του ελληνικού λαού, με πρωτοπόρο τη νεολαία, κατά της δικτατορίας.

Η χρονιά εκείνη, το 1973, είχε σημειώσει πολλά γεγονότα αντίστασης. Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 1973 με την εξέγερση της Νομικής, τον Απρίλιο του 1973 είχαμε τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι κατά του δικτατορικού καθεστώτος, οι οποίες τελείωναν με τη φράση ότι «είναι εθνική αναγκαιότητα η κατάλυση του δικτατορικού καθεστώτος». Το Μάιο του 1973 είχαμε το κίνημα του Ναυτικού και αρχές Νοεμβρίου του 1973 στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου είχαμε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του λαού. Και ήρθε η κορυφαία εκδήλωση του Πολυτεχνείου, όπου ο λαός, η νεολαία εκδήλωσαν την αντίθεσή τους, αλλά με τρόπο που σήμερα μας κάνει υποχρεωμένους το σύνθημα του Πολυτεχνείου, το πραγματικό νόημα του συνθήματος του Πολυτεχνείου  «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», να το τιμήσουμε, να τιμήσουμε δηλαδή, ως πολιτικός κόσμος, ως κοινοβουλευτισμός, την ανάγκη του λαού για πολιτισμό, προκοπή και δημοκρατία.

Τιμούμε λοιπόν σήμερα εμείς, η Βουλή των Ελλήνων, το Πολυτεχνείο θυμίζοντάς σας, ότι η πρώτη εικόνα που έπεισε τον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, δικτατορία, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967, ήταν η εικόνα του Κοινοβουλίου περικυκλωμένο από τανκς. Και η πρώτη εικόνα που έπεισε την υφήλιο ότι η δημοκρατία ξαναήρθε στην Ελλάδα, ήταν η εικόνα της 24ης Ιουλίου του 1974 με το Κοινοβούλιο περικυκλωμένο από ενθουσιώδη λαό να πανηγυρίζει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.»

Στην ειδική αναφορά στην 49η Επέτειο του Πολυτεχνείου που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά, o Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» είναι ουσιαστικά το σύνθημα της νεότερης Ελλάδας, είναι το σύνθημα της προκοπής και της ευημερίας εν  ελευθερία, είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα, η οποία γεννήθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η οποία είχε σαν στόχο το να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, που νοιάζεται, φροντίζει και φέρνει αποτέλεσμα, αποτέλεσμα ψωμιού δηλαδή ευημερίας και αποτέλεσμα πολιτισμού, παιδείας για το λαό της, αλλά εν ελευθερία, εν δημοκρατία. Αυτό είναι το προνόμιο της δικής μας γενιάς, είναι το προνόμιο της δικής μας εποχής, είναι το προνόμιο της δικής μας πολιτικής και χρονικής περιόδου. Και στο όνομα αυτών των ανθρώπων, που πριν από περίπου μισό αιώνα, στο όνομα των συνεπειών που ανέλαβαν, στο όνομα των συνεπειών που υπέστησαν, οφείλουμε όλοι αυτή τη νέα Μεγάλη Ιδέα, που τόσο παραστατικά περιγράφεται από αυτό το τρίπτυχο, να την υπηρετήσουμε με τις διαφωνίες μας, με τις συνθέσεις μας, με τις διαφορές απόψεων και με τις θεμιτές αντιπαλότητες μας να το υπηρετήσουμε αυτό το εθνικό τρίπτυχο, αυτό το δημοκρατικό αυτό το κοινωνικό τρίπτυχο, όσο μπορούμε πιο αποτελεσματικά.»

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ