Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 05:24
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Ξεκινάνε δοκιμαστικά οι 7 ΣΜΑ στην Ήπειρο

Off

Με το ποσό των 403.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου και τους Δήμους προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και για τους επτά Σταθμούς Μεταφόρτωσης που έχουν κατασκευαστεί και στη συνέχεια, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου θα απεμπλακεί οριστικά από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται και από την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί για τους ΣΜΑ.

Ειδικότερα οι προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν, με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό είναι για τους ΣΜΑ Ζίτσας (24.800 ευρώ), Πωγωνίου (43.400 ευρώ), Μετσόβου (43.400 ευρώ),  Ηγουμενίτσας (74.400 ευρώ), Άρτας (111.600 ευρώ), Γ. Καραϊσκάκη (43.400 ευρώ),  Ιωαννίνων (62.000 ευρώ).

Τι αναλαμβάνει

κάθε συμβαλλόμενος

Σύμφωνα με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης με τον Δ. Ιωαννιτών, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και για τις άλλες συμβάσεις με τους υπόλοιπους δήμους, οι τελευταίοι θα πρέπει να διαθέσουν το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό για την παραλαβή των σύμμεικτων ΑΣΑ του εξυπηρετούμενου δήμου στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Ιωαννίνων, τη ζύγισή τους, τη μεταφόρτωση των ΑΣΑ σε container προσαρμοσμένα σε σταθερούς συμπιεστές με στόχο την μείωση του όγκου τους, τη μεταφορά των γεμάτων containers επάνω σε οχήματα hooklift στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφέρειας Ηπείρου και οτιδήποτε άλλο τυχόν απαιτηθεί από ανθρώπινο δυναμικό στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΣΜΑ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει την κάλυψη του κόστους των καυσίμων, λιπαντικών και τυχόν φθορών από τη συνήθη χρήση μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των απορριμματοφόρων που θα διενεργούν τη μεταφορά των ΑΣΑ από τον ΣΜΑ στη ΜΕΑ, ενώ θα συμμετέχει με έναν εκπρόσωπό της στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων αναλαμβάνει να διευκολύνει με κάθε τρόπο κατά τη δοκιμαστική λειτουργία στη συγκέντρωση απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών, να παρακολουθεί τη δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου να αποκτήσει  τεχνογνωσία στη λειτουργία των ΣΜΑ και να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί στα δύο άλλα συμβαλλόμενα στην παρούσα μέρη.

Αντίδραση από

τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της επιτίθεται σε βάρος της δημοτικής αρχής, καταγγέλλοντας πως ο δήμος Ιωαννιτών παρότι αποδέχεται τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα καθαριότητας, θα διαθέσει τελικά προσωπικό για τη λειτουργία του ΣΜΑ. «Και ενώ υπογράφει ότι θα παρέχει προσωπικό ο δήμος Ιωαννιτών αυτές τις ημέρες έχει δημοσιοποιήσει προκήρυξη για πρόσληψη συμβασιούχων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού! Από την μία αδυνατεί να παρέχει τις δικές του υπηρεσίες και από την άλλη αναλαμβάνει να παρέχει προσωπικό στην Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ για να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με προσλήψεις», σημειώνει μεταξύ άλλων η παράταξη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ