Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δουλεύοντας για την προστασία του Ασπροπάρη

Off

Και προς τις δύο κατευθύνσεις, με κάποια ενθαρρυντικά, αλλά και με κάποια ανησυχητικά σημάδια αντίστοιχα, για την διάσωση του ασπροπάρη, ενός σπάνιου πλέον γυπαετού, που έχει ενταχθεί στη λίστα των κρισίμως απειλούμενων ειδών, κινούνται τα συμπεράσματα της υλοποίησης του προγράμματος LIFE, που έκλεισε πέντε χρόνια και τα οποία παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής σε εκδήλωση που έγινε στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για το γνωστό στην Ήπειρο ως κουκάλογο, αλλά και με πολλές ακόμη ονομασίες συνήθως ανά περιοχή και γεωγραφικό διαμέρισμα, παρουσίασε το έργο που υλοποίησε την πενταετία για την καταγραφή των ελάχιστων ζευγαριών πλέον που φτάνουν στο πλαίσιο του μεταναστευτικού τους ταξιδιού στην Ήπειρο.

Κεντρικός πρωταγωνιστής ο «Αώος» ένας αρσενικός ασπροπάρης, στον οποίο τοποθετήθηκε ραδιοπομπός και έκτοτε παρακολουθείται η πορεία του. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση τόσο από τα στελέχη της Ορθνιθολογικής Εταιρείας, όσο και από τους συνεργάτες τους στην περιοχή, όπως ο βιολόγος Χαρητάκης Παπαιωάννου, οι πληθυσμοί των ασπροπάρηδων που παρατηρούνται πλέον στην περιοχή, είναι ελάχιστοι αν και υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης του πληθυσμού, παρότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κάποιος με ασφάλεια για αυτό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ένας από τους μεγάλους κινδύνους για τον ασπροπάρη, αλλά όχι μόνο για αυτόν, που δεν είναι άλλος από τα δηλητηριασμένα δολώματα, η χρήση των οποίων έχει επηρεάσει καθοριστικά στη συρρίκνωση του πληθυσμού του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κόνιτσας.

Στο τέλος προβλήθηκε το νέο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Νομάδες», με θέμα τη μετακινούμενη κτηνοτροφία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ