Επικαιρότητα

Με άδεια οικοδομής το Πάρκο Τεχνολογίας

Off

Με την άδεια οικοδομής στο… χέρι πλέον η Περιφέρεια Ηπείρου, μπαίνει στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και σε αυτό το πλαίσιο των εξελίξεων και προοπτικών κινήθηκε η συζήτηση που έγινε το πρωί με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου βρέθηκαν το πρωί ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος Χρ. Μεγάλου και στελέχη της διοίκησης που ενημερώθηκαν σχετικά από τον περιφερειάρχη για την προοπτική που προσδίδει το Πάρκο στην Ήπειρο και την τοπική οικονομία, αλλά έγιναν και αποδέκτες της πρότασης να είναι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα χρηματοδοτήσει με δανεισμό το 25% του έργου, δηλαδή με το ποσό των 10 εκ. ευρώ.

Η πρόταση αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης έχει κατατεθεί και στην Τράπεζα Ηπείρου και η Περιφέρεια αναμένει τις απαντήσεις τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χατζηνικολάου στη σύντομη τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε αυτήν την προοπτική που όπως είπε δημιουργεί πιθανότητες σημαντικής διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την πραγματική οικονομία.

«Συγκεντρωθήκαμε και εστιάσαμε την προσοχή μας στο νέο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο πιστεύουμε ότι δημιουργεί τις πιθανότητες να γίνει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της πραγματικής οικονομίας, αλλά και όχι μόνο», ανέφερε.

Το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για την πρωτοβουλία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας εξέφρασε και ο κ. Μεγάλου, συνδέοντας μάλιστα την προοπτική της ενεργούς συμμετοχής της Τράπεζας, με την πρόσφατη συμφωνία της με την εταιρεία Natech, για την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα.

«Η οικονομία της Ηπείρου αναπτύσσεται και βλέπουμε με πολύ μεγάλη χαρά την Ήπειρο και τα Γιάννενα να έχουν δημιουργήσει ένα “οικοσύστημα” τεχνολογίας τέτοιο, το οποίο πραγματικά είναι ένα από τα διαμάντια στην ελληνική οικονομία. Έχουμε ήδη πάρει ως Τράπεζα Πειραιώς, την πρωτοβουλία να φτιάξουμε με έδρα τα Ιωάννινα την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, με συνεταίρο μας την Natech, η οποία και αυτή προέρχεται από τα Ιωάννινα. Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί, αν δεν υπήρχε το “οικοσύστημα” αυτό στα Ιωάννινα και η σχέση μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όπως ξέρετε όλες οι τράπεζες έχουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν. Και βέβαια η πιστοληπτική πολιτική είναι τέτοια, η οποία θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια αυτά για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί».

 

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οι παρεμβάσεις για τους ευάλωτους

Από τις δηλώσεις του κ. Μεγάλου δε θα μπορούσε φυσικά να απουσιάσει η τρέχουσα επικαιρότητα με την Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απευθύνονται σε οξείς τόνους τελευταίας προς τις τράπεζες, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να ανακοινώσουν μέτρα ελάφρυνσης των ευάλωτων μετά την αλματώδη άνοδο των επιτοκίων, αλλά και τις υψηλές χρεώσεις των πελατών τους για ψηφιακές υπηρεσίες.

«Στην Πειραιώς βλέπουμε το θέμα αυτό με μεγάλη προσοχή, γιατί είναι υποχρέωσή μας να είμαστε δίπλα στους ευάλωτους. Καμία τράπεζα δε θέλει να δημιουργήσει νέα «κόκκινα δάνεια» και γι’ αυτό έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια. Δε θέλουμε λοιπόν να επιστρέψουμε ποτέ σε αυτό το σημείο και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προτάσεις μας. Έχουμε και ιδέες και προτάσεις και λύσεις», ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Καταλήγοντας ο κ. Μεγάλου απάντησε και για τις αποφάσεις με τις οποίες κλείνουν συνεχώς τραπεζικά υποκαταστήματα της τράπεζας και στην Ήπειρο, λέγοντας, ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δίνει τη δυνατότητα αυτή, χωρίς να επηρεάζεται η εξυπηρέτηση των πελατών, κάτι πάντως που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ