Επικαιρότητα

Θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα με την απόφαση του ΣτΕ

Off

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τη μη νομιμότητα των αποφάσεων των Οικονομικών Επιτροπών, που συστάθηκαν με βάση τις εγκυκλίους του Τ. Θεοδωρικάκου, ήταν αδύνατο να μη δημιουργήσει παρενέργειες στην πλειονότητα των δήμων της χώρας και στη λειτουργία τους, μεταξύ αυτών και στον δήμο Ιωαννιτών.

Ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης δεσμεύτηκε βέβαια, ότι σύντομα θα εκδοθούν αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των Οικονομικών Επιτροπών, μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι αποφάσεις που τυχόν λαμβάνονται είναι επίφοβο να καταπέσουν και να κριθούν άκυρες, σε περίπτωση που έστω κι ένας πολίτης προσφύγει στις αρμόδιες Επιτροπές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στον δήμο Ιωαννιτών, το τελευταίο 20ήμρο, λόγω της απουσίας του δημάρχου Μ. Ελισάφ στην Αθήνα, εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, υπάρχει μία σχετική ηρεμία χωρίς αντιπαραθέσεις, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στο ότι μπαίνουμε στο κλίμα των εορτών. Η απόφαση του δήμου από την άλλη, να προχωρήσει παρά την απόφαση του ΣτΕ στη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, δημιούργησε ένα πεδίο έντασης, παρότι η μείζονα αντιπολίτευση συμμετείχε σε αυτήν.

Από την άλλη, η σύγκληση μόλις χθες του δημοτικού συμβουλίου  σε μία συνεδρίαση διά περιφοράς, για υπηρεσιακά ζητήματα, θα έλεγε κάποιος, ότι έδωσε την ευκαιρία ή την αφορμή που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αναζητήσει και στην προκειμένη περίπτωση το έκανε η «Ενότητα Πολιτών», κάνοντας λόγο για τακτικισμούς της δημοτικής αρχής. Ο Θ. Μπέγκας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η παράταξη απείχε από τη χθεσινή συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, αλλά παράλληλα και τους λόγους για τους οποίους μία ημέρα νωρίτερα είχε λάβει μέρος στην Οικον. Επιτροπή.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε, ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ η δημοτική αρχή επιλέγει να πραγματοποιεί δια ζώσης συνεδριάσεις των οργάνων που κρίθηκε ότι έχουν μη σύννομη σύνθεση, αλλά δια περιφοράς για το κυρίαρχο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν σε διάφορες επιτροπές.

«Με βάση την τελευταία ανακοίνωση της δημοτικής αρχής και την επιστολή του δημάρχου, η απουσία δεν δημιουργεί κενό διοίκησης και η λειτουργία του δήμου και των θεσμικών του οργάνων συνεχίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή αποφασίζει να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς αποκλείοντας έτσι τη διαδικασία της προ ημερησίας διάταξης στην οποία τίθενται και συζητούνται σοβαρά θέματα. Η απόφαση αυτή είναι ένας τακτικισμός για να αποφύγει η δημοτική αρχή την όποια κριτική».

Αίτημα συζήτησης θεμάτων στο δημ. συμβούλιο

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπέγκας έκανε και μία περισσότερο πολιτική προσέγγιση του ζητήματος με α νομοθετήματα Θεοδωρικάκου, που καταργούνται από το ΣτΕ, καταγγέλλοντας τη δημ. αρχή, ότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής αυτών, παρεμβαίνοντας στο ΣτΕ, υπέρ αυτών, με δαπάνες του δήμου.

«Η παράταξή μας, συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των «παράνομων» Επιτροπών, δείχνοντας την πρόθεσή της να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου μέχρι την ρύθμιση της νομιμότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουμε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ οποιαδήποτε απόφαση των επιτροπών, αν προσβληθεί από έχοντα έννομο συμφέρον, θα καταπέσει», σημείωσε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει πως η δημοτική αρχή συνεχίζει να παράγει πολιτική εντυπώσεων, «…όπως για παράδειγμα τα διθυραμβικά δελτία τύπου περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για τον δακτύλιο της πόλης; Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο σχετικά με τον μεγάλο δακτύλιο σε μια προσπάθεια να πείσει ότι παρέλαβε μια ημιτελή μελέτη και πως με δικές της ενέργειες κάνει ότι μπορεί για να σώσει το έργο. καθυστερήσεις και τις παλινωδίες σε βάρος του δήμου; Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε για τους δύο διαγωνισμούς με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, για το κτίριο της οδού Δομπόλη και το Πνευματικό Κέντρο στον Κατσικά στους οποίους είχαμε μόνο μια συμμετοχή με σχεδόν μηδενική έκπτωση και τελικά τον ίδιο ανάδοχο, που κάτι λέει κι αυτό για τα συμφέροντα του δήμου;», διερωτήθηκε ο κ. Μπέγκας, που ολοκλήρωσε λέγοντας πως το σύστημα της απλής αναλογικής, στην αυτοδιοίκηση δεν εφαρμόστηκε στο πεδίο και ευθύνη γι’ αυτό έχουν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Μπέγκας εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του προς τον δήμαρχο κ. Ελισάφ για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

 

Η απάντηση της δημοτικής αρχής

Αργά το μεσημέρι η δημ. αρχή με ανακοίνωσή της υπεραμύνθηκε των επιλογών της και επικαλέστηκε αυστηρά υπηρεσιακούς λόγους για τους οποίους συνεκλήθη το δημ. συμβούλιο διά περιφοράς. «Η επιλογή για την δια περιφοράς έγινε καθώς το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν καθαρά και μόνο υπηρεσιακού χαρακτήρα. Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει δια ζώσης εντός των επομένων ημερών για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και όλες οι παρατάξεις θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν τα ζητήματα που τις απασχολούν και να λάβουν τις απαντήσεις. Για την δημοτική αρχή στόχος παραμένει η εύρυθμη λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων του δήμου συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών», αναφέρεται.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ