Ήπειρος

Σε αναζήτηση ενίσχυσης των παραγωγών μανταρινιών

Off

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν οι εσπεριδοπαραγωγοί στην Άρτα.

Υπογράμμισε τη δεινή κατάσταση και την απογοήτευση στην οποία βρίσκονται αυτή τη περίοδο οι παραγωγοί μανταρινιών, ιδιαίτερα της ποικιλίας «Κλημεντίνης» και την ανάγκη ενίσχυσής τους για την απώλεια εισοδήματος.

Ανέφερε ότι οι παραγωγοί αυτοί διέθεσαν ή διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές και παράλληλα η ζήτηση παρέμεινε εξίσου χαμηλή, ενώ αντίθετα το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί.

Πρόσθεσε δε ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που προκάλεσαν ασθένειες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα το μισό και πλέον της παραγωγής Κλημεντίνης να μείνει αδιάθετο και κατά συνέπεια η μείωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών να είναι δραματική.

Στη δευτερολογία του τόνισε την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις ασθένειες και τις ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής, που δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν, αλλά και για τα χρονικά όρια εκτίμησης των ζημιών. Επεσήμανε δε, στον κ. Υπουργό ότι οι αλλαγές αυτές έπρεπε να έχουν ήδη γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς ο αγροτικός τομέας δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Γκόκας ανέφερε ότι για την περίοδο 2019-2020 στους παραγωγούς Κλημεντίνης της Άρτας δόθηκε το καλοκαίρι του 2022, η πενιχρή ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα, και όχι σε όλους, ούτε ολόκληρη, ενώ η απώλεια εισοδήματος για κλημεντίνες και εσπεριδοειδή για εκείνη την περίοδο, ανέρχονταν γύρω στα 450 ευρώ ανά στρέμμα. Επιπλέον ο παγετός της άνοιξης του 2021 προκάλεσε ακαρπία 40%-50% στα εσπεριδοειδή και 90%-100% στην ελιά, αλλά μετά τη νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΛΓΑ τον Ιούλιο του 2021 οι αγρότες της Άρτας δεν εντάχθηκαν στο Μέτρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή, «ο Υπουργός από την πλευρά του συμφώνησε με τον κ. Γκόκα, ότι οι ζημιές που ανέφερε στην Ερώτησή του δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη τροποποίησή του, ώστε να συμπεριληφθούν».

Επίσης σημείωσε τα ποσά που δόθηκαν γενικά στον πρωτογενή τομέα από τον ΕΛΓΑ για το 2022 και τις ενισχύσεις που δόθηκαν για το πετρέλαιο, το ρεύμα, τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, ενώ αναφέρθηκε και στις χρηματοδοτήσεις συνολικά, από το πρόγραμμα νέων αγροτών και το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αναφορικά με την Π.Ε. Άρτας σημείωσε ότι, «Σε αυτό το πλαίσιο μέσα, για να επανέλθω στην ερώτησή σας, το επόμενο διάστημα –γιατί τώρα συμπληρώνεται ουσιαστικά και η απορρόφηση των συγκεκριμένων καλλιεργειών- θα έχουμε μέσα στο Φεβρουάριο το αργότερο και τις ανακοινώσεις για τις δυνατότητες στηρίξεως που υπάρχουν στα όποια προϊόντα – όσα περισσότερα ευχόμαστε να είναι αυτά- τα οποία χρήζουν στήριξης και έχουμε τη δυνατότητα στήριξής τους».

Ο κ. Γκόκας δήλωσε ότι όσα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή δεν επιλύουν κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί της Π.Ε. Άρτας. Τα μέχρι σήμερα μέτρα και τα αντίστοιχα ποσά που δόθηκαν για τους παραγωγούς, είναι ανεπαρκή. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι αγρότες της Άρτας που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Επίσης δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Οι παραγωγοί και όλοι μας, θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις που συγκρατημένα προανήγγειλε ο κ. Υπουργός, μέσα στο Φεβρουάριο, για να διαπιστώσουμε πως θα στηριχτούν τελικά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και αν πράγματι θα υπάρξουν ουσιαστικές ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών κλημεντίνης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ