Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 03:02
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου 2023
Πολιτισμός

Η πρόκληση της κατάκτησης της ελληνικής γλώσσας

Off

Θετικός ο απολογισμός των «Μικρών Σεμιναρίων» Γλώσσας, Επικοινωνίας και Ορθοφωνίας που οργάνωσε το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου και πρόκειται για τη συνέχεια μιας επιτυχημένης συνεργατικής δουλειάς που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στην ΕΡΤ το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά και για υγειονομικούς λόγους διεξήχθη διαδικτυακά και ορισμένες φορές υβριδικά. Στα «Μικρά Σεμινάρια» συμμετείχαν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από τα εξής Πανεπιστήμια: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Γρανάδας.  Συμμετείχαν επίσης, ομιλητές από τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Παντελής Μπουκάλας, συγγραφείς, όπως ο Ήρκος Αποστολίδης, ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως οι κ.κ. Τάσος Νούσιας και Νίκος Κροντηράς.

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης, «η κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας παραμένει μία διαρκής και ζωηρή πρόκληση, η διαπραγμάτευση και υπηρέτηση της οποίας απαιτούν κόπο και αδιάλειπτο αγώνα, θεωρούμε όμως ότι αυτός ο αγώνας ειδικά σήμερα δεν μπορεί παρά να δίνεται με μαχητικότητα και επιστημονική τεκμηρίωση. Άλλωστε, η διάδοση, η προστασία και η διάσωση της ελληνικής γλώσσας στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας της εικόνας, αποτελούν πρωτεύοντες σκοπούς όχι μόνον για τους γλωσσολόγους και τους νεοελληνιστές, αλλά και για κάθε ομιλητή της γλώσσας αυτής, είτε ως μητρικής είτε ως δεύτερης».

Η ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση υπηρετώντας την παιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία της, συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος με το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Βασική επιδίωξη ήταν και είναι η βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου δημόσιου λόγου, ο εμπλουτισμός του γλωσσικού ρεπερτορίου και τελικά η δημιουργική εκμετάλλευση των μηχανισμών της γλώσσας και η αύξηση της ίδιας της πληροφοριακής αξίας ενός κειμένου.

Στο πλαίσιο των διαλέξεων των «Μικρών Σεμιναρίων», οι οποίες είχαν εργαστηριακή μορφή, έγινε μία εισαγωγική παρουσίαση των βασικών κανόνων ορθοφωνίας – επιτονισμού.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ