Επικαιρότητα

Αναγκαία η κάλυψη του ενεργειακού κόστους

Off

Η κυβερνησιμότητα των δήμων, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους δήμους και τις ΔΕΥΑ, ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε ότι αφορά την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΣ για την επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις επιτροπές στα δημοτικά συμβούλια των δήμων, ανέφερε: «Το ΥΠΕΣ έκρινε πως έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, οπότε αναζήτησε και επέστρεψε τις κρίσιμες αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι μη ουσιώδεις και κρίσιμες έμειναν στις επιτροπές των οποίων η σύνθεση δεν άλλαξε. Απομένει να διαπιστώσουμε στη πράξη πόσο λειτουργικό θα είναι και κατά πόσο θα μπορούν οι Δήμοι να πάρουν άμεσες και κρίσιμες αποφάσεις για θέματα αρμοδιότητάς τους για να βοηθήσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Ως προς τις εξελίξεις στο θέμα του ενεργειακού κόστους, σε ό,τι αφορά τις ΔΕΥΑ σημείωσε ότι πλέον νομοθετήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησής τους και αυτό το οποίο απομένει είναι να δοθούν αμεσότατα τα χρήματα.

«Τον Νοέμβριο, είπε, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η συζήτηση γινόταν για χρηματοδότηση τους ύψους 20 εκ. ευρώ. Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από τότε, ενώ το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ.

Αυτό το επισήμανα και στον υπουργό Εσωτερικών και μάλιστα ζήτησα να γίνει συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών και να δοθούν αμεσότατα τα χρήματα στις ΔΕΥΑ, αλλά και μια επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων για το 2023. Το ενεργειακό κόστος και φέτος θα είναι μεγάλο για τους δήμους. Θα πρέπει πριν μπούμε επισήμως στην προεκλογική περίοδο και σταματήσει ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί, να δοθεί τουλάχιστον μία δόση ΚΑΠ στους δήμους για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν μέχρι το Μάιο – Ιούνιο, συν επιπλέον χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της δημοτικής αστυνομίας ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι το ΥΠΕΣ ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατανομή των 1.264 θέσεων. Οι δήμοι που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει οργανογράμματα και θέσεις, αυτές εν πολλοίς καλύφθηκαν. Συνέστησε δε στους δήμους που δεν πρόλαβαν να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες να μην ανησυχούν, καθώς όπως είπε, υπάρχει δέσμευση του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν και οι υπόλοιπες θέσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ότι αφορά στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ). Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά στη δημιουργία κεντρικών ΥΔΟΜ στους Δήμους πρωτεύουσες των νομών, με διαδημοτική συνεργασία. Ακόμη και αν ένας μικρός Δήμος έχει έναν δυο μηχανικούς, αυτοί ή θα μετακινηθούν στην κεντρική ΥΔΟΜ, ή θα τους ανατίθενται υποθέσεις. Για δήμους που δεν έχουν κανέναν μηχανικό θα υπάρχει διοικητική υποστήριξη από δήμους που διαθέτουν ΥΔΟΜ, οι οποίοι θα τύχουν και οικονομικής υποστήριξης.

«Απομένει, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, να κατανεμηθούν με γρήγορο τρόπο οι 150 θέσεις νέων μηχανικών, στις ΥΔΟΜ που έχουν λιγότερο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες που υπάρχουν. Πάντως πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί η συνέχιση διοικητικής υποστήριξης έτσι ώστε να λειτουργήσουν και πάλι οι υπηρεσίες».

125 αιτήματα στην ΕΕΤΑΑ

Επίσκεψη στα νέα γραφεία της μονάδας τεχνικής βοήθειας της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), στην πλατεία Καραϊσκάκη, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Μετά την επίσκεψη και κατόπιν εισήγησης του προέδρου της ΚΕΔΕ, το ΔΣ της Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την παράταση για άλλα δύο έτη των συμβάσεων των 42 μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, οι οποίοι στελεχώνουν την υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης Δήμων. Και αυτό γιατί είναι ήδη σε εξέλιξη 125 αιτήματα 62 δήμων (35 νησιωτικών και 27 μικρών ορεινών) για τεχνική υποστήριξη, έχουν υπογραφεί ήδη 67 προγραμματικές συμβάσεις, εκπονούνται 32 μελέτες και 5 είναι σε αναμονή ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 7 έργα δήμων.

42 εκατ. στους Δήμους για

τη θέρμανση των σχολείων

Στην Α΄ κατανομή ύψους 42 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), για το έτος 2023, προχώρησε χτες το Υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού, Στέλιου Πέτσα, με σκοπό την θέρμανση και την κάλυψη λοιπών λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

«Ό, τι είπαμε, το κάναμε. Κατανέμουμε σήμερα 42 εκατ. ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και τη θέρμανση των σχολείων. Η χρηματοδότηση αυτή είναι αυξημένη κατά 14 εκατ. ευρώ και ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, ώστε να ενισχύσουμε με πρόσθετους πόρους την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και αυτόν τον χειμώνα. Στεκόμαστε δίπλα στις ανάγκες των παιδιών μας και στην Αυτοδιοίκηση και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ