Ειλημμένη χωρίς αστερίσκους αλλά με διάθεση συζήτησης με τους δήμους, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ με Νόμο που θα κατατεθεί στη βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, είναι να προχωρήσει η διαδικασία, με δεδομένες όμως τις αντιδράσεις που ήδη εκδηλώθηκαν και από τους αιρετούς αλλά και από τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ ξεκίνησε ήδη μία προσπάθεια να λειανθούν οι αντιδράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όπου παρουσίασε τη φιλοσοφία του νόμου για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ επιμένοντας ότι σκοπός είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών και φθηνότερου νερού στους πολίτες.
Ο κ. Σκυλακάκης προσπάθησε να δώσει την εντύπωση στη διάρκεια της ομιλίας του ότι δεν έχουν «κλειδώσει» οριστικά οι αλλαγές, όμως αυτό που φάνηκε ήταν πως το μόνο που δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι ο αριθμός των νέων ΔΕΥΑ, με τον υπουργό να καλεί τους αιρετούς να συναποφασίσουν για τα γεωγραφικά κριτήρια συγχωνεύσεων, ώστε να προκύψει ο οριστικός αριθμός των νέων ΔΕΥΑ.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στην οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των ΔΕΥΑ της χώρας που από τη μία έχουν 700 εκ. οφειλές για την ηλεκτρική ενέργεια και από την άλλη ισόποσες απαιτήσεις από τους πολίτες για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τους οποίους αδυνατούν να εισπράξουν.
«Επομένως αυτό που θέλουμε είναι αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών, ποιοτικότερο όπου δεν υπάρχει και φθηνότερο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τρεις άξονες
Η ευθύνη για την διοίκηση των νέων ΔΕΥΑ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στους δήμους με τις νέες επιχειρήσεις να είναι καθολικοί διάδοχοι των σημερινών και την πλειοψηφία των μελών των Δ.Σ. να προέρχεται από τους ΟΤΑ.
Επίσης οι ΟΤΑ θα αποφασίζουν για τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφία στο Δ.Σ., διασφαλίζοντας παράλληλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων και επιπλέον αντιμετωπίζεται συνολικά με παρέμβαση του κράτους το ενεργειακό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι σημερινές επιχειρήσεις.
Αναφορικά με την τιμολόγηση του νερού ο κ. Σκυλακάκης είπε πως δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου να παρέμβει σε κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει λόγο σήμερα.
«Έχουμε χρέος να πετύχουμε ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν υπό την εποπτεία των ΟΤΑ, αλλά και με την απαραίτητη ανεξαρτησία για να είναι αποτελεσματικές απέναντι στον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γ. Μαρινάκη να τονίζει πως μέχρι στιγμής οι δήμοι δεν έχουν στα χέρια τους ένα συγκεκριμένο κείμενο από την κυβέρνηση για να τοποθετηθούν.
Ζητήθηκε δε από τον υπουργό να μην υπάρξει κανείς αιφνιδιασμός, αλλά οι τελικές αποφάσεις να προκύψουν μέσα από διάλογο και συνεννόηση με τους δήμους.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Συμβολή στην τεχνική υποστήριξη των δήμων
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Μία ψηφιακή πλατφόρμα στην υπηρεσία της διαβούλευσης
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Ισορροπία ανάμεσα σε δύο βάρκες για την ΚΕΔΕ
-
24 Σεπτεμβρίου 2024 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ανοιχτή προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα
-
17 Σεπτεμβρίου 2024 «Καίνε» οικονομικά και έλλειψη προσωπικού
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.349)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(498)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.150)
- Εκδηλώσεις(1.544)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.889)
Αρθρογραφία
Είσοδος