Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 10:24
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Οι πόλεις δικτυώνονται για ένα «πράσινο» μέλλον

Off

Ένα δίκτυο 85 ελληνικών πόλεων δεσμεύονται να εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα, σε μια προσπάθεια της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά, να πετύχουν τους στόχους του πράσινου μετασχηματισμού και της αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος έγινε εκδήλωση για την υπογραφή νέου Μνημονίου Συνεργασίας (MoC) στο οποίο συμμετέχουν οι ελληνικοί Δήμοι.

Τα Γιάννενα στις 6 πόλεις

Το Μνημόνιο Συνεργασίας έρχεται σε συνέχεια της θετικής ανταπόκρισης των δήμων στην πρόσκληση που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στις 19 Οκτωβρίου, για την ένταξη στο Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030.

Όπως είναι γνωστό, έξι ελληνικές πόλεις, η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ 377 πόλεων για να συμμετάσχουν στην Αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των αστικών περιοχών.

Η Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που αποσκοπεί «στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων στα αστικά περιβάλλοντα. Επίσης, στοχεύει να υποστηρίξει τις πόλεις στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πόλεις που να είναι βιώσιμες, ανθεκτικές και αποδοτικές όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».

Στην προσπάθεια συμμετέχουν τοπικές αρχές, πολίτες, επιχειρήσεις, επενδυτές καθώς και περιφερειακές και εθνικές αρχές. Οι 100 πόλεις που επιλέχθηκαν θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας για να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Μνημονίου Συνεργασίας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών, απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς κ.α

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ήταν και είναι η υποστήριξη και ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνικών δήμων στη συμμετοχή στους στην Αποστολή, καθώς και η καθοδήγησή τους στο εν λόγω εγχείρημα». Στις 27 Ιανουαρίου 2022 είχε υπογραφεί ένα πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜοC) μεταξύ των υποψήφιων πόλεων στην Αποστολή και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας στις 27 Ιανουαρίου 2022 συμμετείχαν οι εξής 21 Δήμοι: Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Κοζάνης, Μυτιλήνης, Τρικκαίων, καθώς και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, με τους Δήμους – μέλη: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Πετρούπολη, Φυλή, Χαϊδάρι. Oι συμμετέχοντες Δήμοι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκαν:

– να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,

– να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες,

– να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα,

– να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία,

– να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και ταυτόχρονα

– να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.

Δηλώσεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ζωή του πολίτη τον 21ο αιώνα μέσα σε κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Μετά τις 6 ελληνικές συμμετοχές στην Αποστολή για 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις αστικές περιοχές, η δημιουργία του δικτύου άλλων 85 ελληνικών πόλεων δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον και την απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση. Η κυβέρνηση εκφράζει πολιτικά και κάνει πράξη αυτό το αίτημα. Το δίκτυο 85 ελληνικών πόλεων αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η πολιτική μας αποτελεί την έκφραση των επιθυμιών της κοινωνίας για την Ελλάδα του αύριο».

Ο Δήμος Αρταίων

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, παρουσία του Αντιδημάρχου Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Παντελή Κωλέτσου και του Προέδρου της Κοινότητας Αρταίων Αντώνη Καραμπίνα.

«Υπογράψαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου η Άρτα να ενταχθεί στις πόλεις που επιταχύνουν τη μετάβασή τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας στις οποίες θα προχωρήσουμε βάσει της συμφωνίας, θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ θα προσφέρουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και κλιμάκωσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται δύσκολες έννοιες ή πολύ «θεωρητικές», αλλά μόνο αυτό δεν είναι, αφού συνεπάγονται πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά έργα.

Άλλη μια επιτυχία για τον Δήμο μας, στο πνεύμα και τις απαιτήσεις της εποχής μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ