Αποχρώσεις

Πού θέλει προσοχή με τις μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα

Off

Όσο θα πάμε προς τις εκλογές θα βλέπουμε και τάσεις προσχωρήσεων από το ένα κόμμα στο άλλο. Υπάρχουν μετακινήσεις στελεχών, αλλά και τα κόμματα θέλουν να δείξουν ότι έχουν ρεύμα και στους απέναντι, ότι συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις.

Ας σημειώσουμε τρεις βασικές αρχές για όποιον αποφασίζει να μετακινηθεί:

1. Όταν πηγαίνεις στο άλλο κόμμα, αυτός που κερδίζει περισσότερο είναι το κόμμα κι όχι εσύ. Εσύ θα ψάχνεις να βρεις την ψήφο σου σε μία εκλογική βάση που ψηφίζει αυτούς που γνωρίζει ήδη και θεωρεί δικούς της-, δικαιολογημένα ως ένα βαθμό αφού έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα μαζί.

2. Αν περάσουν τα χρόνια και ανακαλύψεις αίφνης ότι σε εμπνέει ένα κόμμα εξουσίας με το οποίο μέχρι τότε δεν είχες και μεγάλη σχέση ή ήσουν και απέναντί του, κάτα πάσα πιθανότητα δεν θα το προλάβεις στη στροφή που παίρνεις και θα πας ευθεία προς τα έξω. Είναι θέμα συγχρονισμού.

3. Στην πολιτική ο κόσμος αναγνωρίζει πόσο συμμετέχεις στο “εμείς” και όχι πώς τρέφεις το “εγώ” σου…

Για το κόμμα τώρα, ανεξαρτήτως των προθέσεων, πρέπει να αποσαφηνίζει το στίγμα του. Δεν είμαστε προφανώς στους παλιούς καιρούς των μεγάλων διαχωρισμών και των οριογραμμών, αλλά δεν μπορεί να μην υπάρχει κάποιος πυρήνας που κάποιους να τους συσπειρώνει και κάποιους να τους εξαιρεί.

Και το μείζον δεν είναι πάντα η επικοινωνία ή οι ευκαιρίες για κομματική ανέλιξη, αλλά και η υπεράσπιση μίας κοινότητας ανθρώπων και ιδεών και η συνέπεια μέσα στο χρόνο.

Αν πάλι ληφθούν όλα αυτά υπόψη και γίνουν οι κινήσεις με σοβαρότητα τότε προφανώς κανείς δεν μπορεί να εμποδίζει κανέναν στο να μετακινηθεί από ένα κόμμα σε ένα άλλο. Δημοκρατία έχουμε.

 

Γιατί κόβουμε τόσες πίτες

Γιατί γίνονται τόσες εκδηλώσεις κοπής πίτας για τη νέα χρόνια; Μήπως γίνονταν παλιότερα περισσότερες και δεν το θυμόμαστε; Μπορεί. Η πανδημία μας έχει κάνει να ξεχνάνε τις παλιές συνήθειες. Κι είναι ακριβώς η πανδημία και οι καραντίνες που μας κάνουν τώρα να θέλουμε να επιστρέψουμε. Δεν είναι συνεπώς πολλές οι κοπές πίτας, αλλά μεγάλη η ανάγκη που έχει ο κόσμος να βγει και να διασκεδάσει μαζί με άλλους ανθρώπους.

Είναι νομίζω όμως και η ανάγκη να αισθάνεσαι και μέλος της κοινότητας. Γιατί τρία χρόνια τώρα χάθηκε και αυτή η αίσθηση του να ανήκεις σε μία ομάδα, να δένεσαι με άλλους και να έχεις μία κοινή πορεία. Ακόμα και το να δουλεύεις σε ένα γραφείο με τους συναδέλφους σου δεν γινόταν, Για αυτό και έχει ένα νόημα ακόμα και το να κόψεις μία πίτα με τους συναδέλφους.

Τώρα βέβαια ότι φτάνει ο Μάρτιος είναι γεγονός, οπότε ας μπει ένας περιορισμός χρονικός… στην υποδοχή του νέου χρόνου.

 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ