Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:00
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2023
Πολιτισμός

Αναδεικνύονται τα αρχεία κοινοτήτων του Ζαγορίου

Off

Τη δυνατότητα οργάνωσης και παρουσίασης αρχείων των χωριών του Ζαγορίου έδωσε η δράση «[Α]ορατη: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου μέσα από τα ιστορικά αρχεία των κοινοτήτων» που συνδιοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ Αρχείων Τάξις, το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή και το Σύλλογο Νέων Αρίστης και ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Σε αυτήν την τελευταία φάση μελετήθηκε μέρος του ιστορικού αρχείου κοινότητας Αρίστης σχετικό με την άυλη πολιτιστική κληορονομιά του Ζαγορίου. Συμμετείχαν εθελοντές από την Αρχείων Τάξις, από την κοινότητα Αρίστης και φοιτητές/τριες των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης. Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ιωάννου Σαραλή βρίσκεται αναρτημένο το τεύχος που καταγράφει το ιστορικό της πρώτης διάσωσης του αρχείου όπως επίσης και το αποτέλεσμα της πρώτης σωστικής μελέτης.

Eίχε προηγηθεί η δημοσίευση της ψηφιακής βιβλιογραφίας για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Ζαγορίου, που βρίσκεται προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ιωάννου Σαραλή.

Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος ο ερευνητής Ευθύμιος Μαχαίρας, υποψήφιος διδάκτωρ ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δημιούργησε κατάλογο με 1170 υποθέσεις από το ιστορικό αρχείο κοινότητας Αρίστης που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Ζαγορίου. Τέλος, ψηφιοποιήθηκε τμήμα του σχετικού αρχείου, κατάλογος του οποίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σαραλή.

Η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα του και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αρωγός της προσπάθειας στάθηκε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ