Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 12:26
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου 2015
Ήπειρος

Παράταση στους Φορείς Διαχείρισης

Off

Παράταση λειτουργίας με το υφιστάμενο καθεστώς και με το ίδιο διοικητικό συμβούλιο έλαβε το σύνολο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, που επρόκειτο από την 1η Ιανουαρίου του 2016 είτε να συγχωνευτούν είτε να καταργηθούν. 
Η σχετική τροποποίηση του Νόμου 4109/2013 έλαβε σάρκα και οστά με το Νόμο 4342, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 9 Νοεμβρίου και με τον τρόπο αυτό μπαίνει φρένο στη διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, μεταξύ των οποίων ο Φορέας της Παμβώτιδας που όπως προέβλεπε ο Νόμος του 2013 θα έπρεπε να καταργηθεί και οι αρμοδιότητές του να μεταφερθούν από την 1η Ιανουαρίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Όπως αναφέρει σχετικά η τροποποίηση του υπ. Περιβάλλοντος το διάστημα έως 31 Δεκεμβρίου του 2016 ορίζεται πλέον «… ως μεταβατικό για λόγους εξασφάλισης της δυνατότητας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Για ισόχρονο διάστημα παρατείνεται και η διάρκεια θητείας των ΔΣ των καταργούμενων και συγχωνευόμενων Φορέων, με αρμοδιότητα την υλοποίηση των αντίστοιχων Πράξεων, μέσω των εγκεκριμένων Τεχνικών Δελτίων, τη διενέργεια πράξεων εκκαθάρισης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, καθώς και κάθε άλλης γεγενημένης σχέσης των καταργούμενων και συγχωνευόμενων φορέων».
Την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη που δε βάζει οριστικό τέλος, αλλά δίνει μία ακόμη παράταση και στην αγωνία των 380 εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης ολόκληρης της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας Π. Τσουμάνης, σημειώνοντας ωστόσο πως το βασικότερο όλων είναι να ξεκαθαριστεί πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας και ως εκ τούτου το πλαίσιο λειτουργίας των Φορέων και οι αρμοδιότητές τους.
«Είναι μία θετική εξέλιξη, όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν όλοι και κυρίως η Πολιτεία την αξία των Φορέων Διαχείρισης και το ότι η ίδια η Πολιτεία έχει επενδύσει σε αυτούς για την προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών. Συζητάμε χρόνια για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όμως το μόνο που κάνουμε είναι να δίνουμε παρατάσεις για να το συζητήσουμε. Κάποια στιγμή αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης.

Τι εξασφαλίζεται
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης για τη λειτουργία των Φορέων το 2016 έχει εξασφαλιστεί κονδύλιο της τάξης των 5 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, ποσό βέβαια που δεν καλύπτει το σύνολο της ετήσιας δαπάνης που ανέρχεται σε 7,8 εκ. ευρώ. Σε απάντησή του όμως σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσιρώνης αναφέρει, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει οριστική τακτοποίηση και εξασφάλιση των χρημάτων για τη λειτουργία των Φορέων, ενώ για μία ακόμη φορά επισημαίνει, ότι εξετάζεται στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών για το καθεστώς λειτουργίας των Φορέων.
Το νέο νομοσχέδιο για τους Φορείς θα έχει τους εξής πυλώνες:
Το υπουργείο θα έχει την διαχείριση όλης της Ελλάδας και όχι μόνο επιλεγμένων περιοχών.
Η χωροθέτηση θα γίνεται με επιστημονικά και όχι με οικονομικά κριτήρια.
Οι Φορείς Διαχείρισης θα αποκτήσουν ισχύ αναφορικά με τον έλεγχο και την πιστοποίηση παραβάσεων που σήμερα δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.
Το προστατευμένο αντικείμενο δεν θα κρίνεται από ένα διοικητικό συμβούλιο τοπικών φορέων.
Ακόμη είναι σκέψη του υπουργείου να υπάρχει εμπορική δραστηριότητα στους Φορείς Διαχείρισης, κάτι που γίνεται και στους αρχαιολογικούς χώρους και τα έσοδα να πηγαίνουν κατευθείαν στον Φορέα. 
«Θα μπορούσε να συζητηθεί και να εφαρμοστεί και αυτό με την έννοια της επιβολής κάποιων ανταποδοτικών τελών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα όρια των Φορέων Διαχείρισης. Στην περιοχή μας δεν έχουμε τέτοια έργα αλλά θα μπορούσαμε να δούμε άλλες πηγές εσόδων, όπως είναι το εισιτήριο σε κάποια αξιόλογα μνημεία του φυσικού περιβάλλοντος ή την επιβολή τέλους στα εισιτήρια των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στη λίμνη», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.

Δεν ήξερε(;) η Αποκεντρωμένη
Πολλά ερωτήματα ωστόσο δημιουργεί η στάση και οι δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας πριν από μία μόλις εβδομάδα, όταν ερωτηθείς σχετικά για το μέλλον του Φορέα Διαχείρισης είπε, πως δεν υπάρχει καμία άλλη ενημέρωση και «ότι ο Φορέας Διαχείρισης θα πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία του και την υλικοτεχνική υποδομή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αιτήματα για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος λειτουργίας τους, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για κάτι σχετικό», τόνισε ο κ. Μιχελάκης, στις 24 Νοεμβρίου, με το ΦΕΚ της παράτασης λειτουργίας του Φορέα της λίμνης Παμβώτιδας μέχρι το τέλος του 2016 να έχει υπογραφεί, δύο εβδομάδες νωρίτερα…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ