Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 08:34
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας

Off

Με τα απορριμματοφόρα να έχουν ήδη κάνει τις πρώτες τους διαδρομές ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ του δήμου Ζίτσας στην Τ.Κ Ζωοδόχου.

Η ανάδοχος εταιρεία έχει αναλάβει να εκτελέσει την υποχρέωσή της, όπως αυτή απορρέει από τη Σύμβαση Σύμπραξης για την εκπαίδευση του προσωπικού που έχουν διαθέσει οι δήμοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Ζίτσας, για την περίοδο της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης.

Το ευτύχημα στην περίπτωση τουλάχιστον του ΣΜΑ Ζίτσας, που είναι και ο πρώτος στην Ήπειρο, που τέθηκε σε λειτουργία και επίσημα, είναι πως παρότι και αυτός όπως και οι υπόλοιποι που είναι έτοιμοι, ήταν σε αχρησία, για δύο και πλέον χρόνια, εντούτοις δε διαπιστώθηκαν λειτουργικά ή άλλα προβλήματα.

Το πρωί της Τρίτης στον ΣΜΑ Ζίτσας, βρέθηκε και ο δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη λειτουργία του Σταθμού, ενώ σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα έκανε λόγο για πλήρη δικαίωση των θέσεών του από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν είχε ζητήσει να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ με το προσωπικό των δήμων.

Πλέον, μετά το επιτυχημένο κρας τεστ των πρώτων ημερών, ο κ. Πλιάκος τονίζει πως αποδείχθηκε στην πράξη, ότι οι ΣΜΑ μπορούν να λειτουργήσουν με το προσωπικό των δήμων και αυτό πρέπει να γίνει και στην πορεία, μετά το πέρας της δοκιμαστικής τους λειτουργίας.

«Είχαμε φτάσει να λέμε, ότι είναι ανέκδοτο η λειτουργία των ΣΜΑ, φτάσαμε όμως, στην πραγματικότητα. Δύο χρόνια λέγαμε ότι είναι πολύ απλό να ξεκινήσει η λειτουργία των ΣΜΑ με το προσωπικό των δήμων και αυτό τελικά γίνεται σήμερα.

Κάποιοι έλεγαν, ότι δεν μπορούν οι δημοτικοί υπάλληλοι, κάποιοι άλλοι υποστήριζαν, ότι απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία τους, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε, πως όταν υπάρχει η λογική μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ΣΜΑ από τους δήμους», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τυχόν ευθύνες όχι μόνο της αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής Κυβέρνησης για το χάος στην υπόθεση λειτουργίας των ΣΜΑ, όπως επίσης με την παράτυπη λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας ή με τον τρόπο που γινόταν η μεταφορά του υπολείμματος, ο κ. Πλιάκος τόνισε, πως ο κρατικός έλεγχος από ανεξάρτητες αρχές είναι επιτακτική ανάγκη σε όλα τα επίπεδα. «Δεν είναι δυνατό να λέμε, ότι είμαστε σε ευνομούμενη χώρα, αν δεν υπάρχει βούληση και ευθυκρισία. Θα πρέπει όλοι να μάθουμε να λειτουργούμε με τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας, χωρίς καπετανάτα», ανέφερε.

Επιμένει στην πρόταση

για κλείσιμο των ΦοΔΣΑ

Ο δήμαρχος Ζίτσας σχολίασε και την αγωγή που κατέθεσε ο δήμος Αρταίων κατά του ΑΣΔΑ, διεκδικώντας ποσό σχεδόν ενός εκ. ευρώ ως αντισταθμιστικά οφέλη που δεν καταβλήθηκαν για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Βλαχέρνα.

«Εν τέλει αυτό που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων και τέτοιων διεκδικήσεων είναι πως οι Φορείς δεν έχουν κανένα ρόλο ύπαρξης και αυτό πρέπει να γίνει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών της Ηπείρου.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει η διαχείριση των απορριμμάτων να παραμείνει στους Δήμους και να καταργηθεί ο ΑΣΔΑ διαθέτοντας τους μηχανικούς που έχει προσλάβει στους μικρούς ορεινούς δήμους που ταλανίζονται από την υποστελέχωση των Τεχνικών τους Υπηρεσιών», ανέφερε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ