Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 01:05
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα

Βασικά προτάγματα και κριτική προς πολλές κατευθύνσεις

Off

Στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και λόγω των γενικότερων πολιτικών και λόγω των τοπικών εξελίξεων στον δήμο Ιωαννιτών, μετά το θάνατο του δημάρχου Μ. Ελισάφ, καθώς επίσης και στα βασικά προτάγματα με μπόλικη δόση κριτικής, προχώρησε η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» που πραγματοποίησε το Δευτέρα μία ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τις εξελίξεις στον δήμο Ιωαννιτών.

Μόνο όμως που η έκπληξη θα μπορούσε να πει κάποιος δεν ήρθε από τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση για τις εξελίξεις στον δήμο Ιωαννιτών, με την εκλογή νέου δημάρχου και την κριτική που δέχθηκε η δημοτική αρχή για τον τρόπο που επέλεξε να κινηθεί, αλλά αντίθετα, από τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο για τη δική του στάση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαχρονικά άλλωστε, η αυτοδιοίκηση δεν ήταν προνομιακός χώρος για τον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν έγινε ούτε ακόμη όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρότι άφησε το στίγμα του με την απλή αναλογική, που όμως αρχικά δημιούργησε μία σωρεία προβλημάτων και στη συνέχεια καταργήθηκε στην πράξη με τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου και τις υπερεξουσίες που δόθηκαν στις Επιτροπές.

Έτσι, στη συζήτηση που έγινε και στις τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής της παράταξης κ. Νάτση, όσο και κορυφαίων κομματικών στελεχών, περίσσεψε η κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ με επικλήσεις στην αναγκαιότητα της εφαρμογής μίας διαφορετικής πολιτικής για την αυτοδιοίκηση ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

«Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως όχι, τουλάχιστον όπως θα έπρεπε. Το λάθος είναι να νομίζουν πολλοί, ότι θα πρέπει να ασχοληθεί το κόμμα για να εκλέξει κάποιον δήμαρχο, ενώ το ζητούμενο είναι, ότι θα πρέπει να ασχολείται για να συμβάλλει στη διαμόρφωση των πολιτικών που θέλουμε για την αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Νάτσης.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Γ. Ζάψας από το «Κοινό των Ηπειρωτών», που είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται ακόμη τι σημαίνει να ασχολείται με την επιλογή στελεχών που θα είναι η έκφραση των τοπικών κοινωνιών, επομένως η έκφραση των αναγκών των πολιτών.

Περισσότερο επικριτικός ήταν ο Κων. Τζιόβας στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης, που χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κόμμα – στρουθοκάμηλο», που ασχολείται με τις εθνικές εκλογές, αλλά δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει δήμους στις εκλογές του Οκτωβρίου.

«Θέλει να κερδίσει τις εκλογές και να κερδίσει κάποιους δήμους αλλά δε σχεδιάζει πολιτικές για τους μεγάλους και τους μικρούς δήμους της χώρας. Έχει παραδώσει τις περιφέρειες και τους δήμους, έχοντας αποδεχθεί ένα πελατειακό σύστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για αργοπορία και αδυναμία του κόμματος έκαναν λόγο και οι υποψήφιοι βουλευτές Γιαν. Στέφος και Τριαντ. Αλμπάνης αντίστοιχα.

Η στρατηγική των συγκλίσεων στον δήμο Ιωαννιτών

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης αφορούσε στις εξελίξεις στον δήμο Ιωαννιτών και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων συνεργασίας και προγραμματικών συγκλίσεων ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Λαζ. Νάτσης επέκρινε τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη του νέου δημάρχου, αλλά και την πορεία της τα τελευταία τριάμισι χρόνια, με τη σύμπραξη των τριών παρατάξεων.

«Ήταν μία σύμπραξη που από την αρχή είχε κενά και δυσκολίες. Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες ο κ. Γκόντας έχει διαχωρίσει τη θέση του σε πολλά ζητήματα και ανακοίνωσε και την εκ νέου υποψηφιότητά του.

Η δημοτική αρχή φοβήθηκε, ότι μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος από άλλη παράταξη και γι’ αυτό φτάσαμε σε μία ανεπαρκή και με σκοπιμότητες διαδικασία, που οδηγεί συνολικά σε έναν αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας», ανέφερε ο κ. Νάτσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Θ. Μπέγκας, παρουσία στελεχών της παράταξής του, όπως των κ.κ Ζούμπα, Παπαδιώτη, Κατηρτσίδη και της κας Γιώτη, που στάθηκε αρχικά στους ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο παρατάξεων, αλλά και στην ανάγκη επίτευξης προγραμματικών συγκλίσεων ενόψει των εκλογών, με στόχο την δημιουργία μίας κοινής και ενιαίας παράταξης που θα εκφράζει τον προοδευτικό χώρο στην αυτοδιοίκηση.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραδώσουμε τη διοίκηση του δήμου ξανά, σε μία αναχρονιστική, αναποτελεσματική και συντηρητική διοίκηση. Είναι επιτακτική η ανάγκη, να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος στον δήμο Ιωαννιτών και έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε όλες τις παρατάξεις ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος για τις εκλογές», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ