Επικαιρότητα

Μια Προοδευτική Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης υπέρ της κοινωνίας

Off

Άρθρο Του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΛΜΠΑΝΗ

Η χρήση των δυνατοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ν.Δ. είναι οικονομικά ξεπερασμένη και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Το Ταμείο δίνει στην Ελλάδα τρεις ευκαιρίες- δυνατότητες, (α) την αρωγή των παραγωγικών και τεχνολογικών επενδύσεων, (β) την ισορροπημένη κατανομή μεταξύ των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και (γ) την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών κυρίως στην υγεία, την εκπαίδευση και τη στέγη. Δυστυχώς σήμερα, επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η κατά προτεραιότητα ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων από το Ταμείο ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες σχεδόν αποκλείονται. Είναι χαρακτηριστική η διαφορετική προσέγγιση και αξιοποίηση του Ταμείου από την Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, δυο σημαντικές χώρες της Μεσογείου με ιστορία οικονομικής κρίσης και ανάκαμψης. Ενώ για την κατοικία στην Ισπανία δαπανάται 1 δις και στην Πορτογαλία 2,7 δις, στην Ελλάδα διατίθεται μόλις 1,3 εκατομμύρια Ευρώ. Η στεγαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας που περιορίστηκε στην επιδότηση ενοικίων, κυρίως των νοικοκυριών που βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση, σήμερα έχει απόλυτη προτεραιότητα και απαιτεί σύνθετη πολιτική και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Μια προοδευτική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει σχεδόν τα μισά προγράμματα του Ταμείου. Οι ενέργειες αυτές θα συνοδεύονται με την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Θεωρώ ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας, της γεωργίας, της πράσινης και κυκλικής οικονομίας είναι τομείς απόλυτης προτεραιότητας για μία βιώσιμη ανάπτυξη σε συμφωνία με τα διεθνή παραδείγματα αλλά και επιμέρους διαφοροποιήσεις, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Οι προτάσεις και πρωτοβουλίες για «αναδιαχείριση» του Ταμείου Ανάκαμψης συνυφαίνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με την ευημερία της κοινωνίας. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία δίκαιης ανάπτυξης, με έγνοια για τους πολίτες και το αύριο της χώρας.

Η επικράτηση του του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ο βασικός όρος προκειμένου την επομένη της Κυριακής των εκλογών η χώρα να έχει κυβέρνηση που θα διασφαλίσει σταθερότητα, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική συνεργασία σε μια διακυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητα του λαού. Ένα πολιτικό σχέδιο που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική κοινωνία.

Το δίλημμα των εκλογών του Μαΐου είναι καθαρό και κρυστάλλινο: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική συμφωνία σταθερότητας για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική ανάταξη ή καθεστώς Μητσοτάκη, με περιπέτειες, αστάθεια και ανασφάλεια, για τη συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής, του παρακράτους, της συγκάλυψης και των μπίζνες με τους ισχυρούς.

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,

είναι πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιος

βουλευτής Ιωαννίνων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ