Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 11:00
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Απριλίου 2023
Επικαιρότητα

Ενεργειακός μετασχηματισμός και αξιοποίηση των ΑΠΕ

Off

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «Πράσινη Μετάβαση» και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Ν.Ε Ιωαννίνων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου.

Ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Σαβ. Δημητριάδης άσκησε ολομέτωπη κριτική και επίθεση στην Κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της ενέργειας.

«Στην Ελλάδα, η Ν.Δ ως Κυβέρνηση οδήγησε την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ολιγοπώλιο, χωρίς κανένα έλεγχο, με χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια σε βάρος των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων, ενώ και οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν πολύ χαμηλή συμβολή στην παραγόμενη ενέργεια», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης. Κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Κων. Τζιόβας, που πήρε το λόγο μετά το γραμματέα της Νομαρχιακής Σάββα Δημητριάδη και ανέπτυξε την πρόταση του κόμματος για την «Πράσινη Μετάβαση», παρουσιάζοντας παράλληλα και την υφιστάμενη πραγματικότητα σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Ο κ. Τζιόβας χαρακτήρισε αναγκαιότητα τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά συγκεκριμένα της αιολικής, της ηλιακής και της γεωθερμικής ενέργειας, όπως και την αξιοποίηση των υδατοπτώσεων. Αντίθετα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τη βιομηχανική καύση της βιομάζας, που επιδεινώνει όπως ανέφερε την κλιματική αλλαγή και κρίση.

Ειδικότερα για την Ήπειρο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία για την έναρξη ερευνών και εργασιών για εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «Πράσινης Μετάβασης», μέσω των ΑΠΕ.

Παρουσίασε τέλος ένα σχέδιο πέντε αξόνων με πυρήνα την Κοινωνική Οικονομία που είναι:

Η ισότιμη πρόσβαση στα ενεργειακά πρότυπα

Η ανάδειξη ενός νέου ενεργειακού προτύπου που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ

Η αποδυνάμωση άλλων πηγών ενέργειας

Η απαγόρευση των εξορύξεων

Ο σεβασμός στις άδειες που έχουν δοθεί με αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των άλλων εισηγητών που ήταν ο Άρης Σπέγγος και Μανώλης Ματσάγκας και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο κοινό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ