Τελευταία Νέα

Έφυγε από τη ζωή η τελευταία επιζώσα του Άουσβιτς
ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Άμεση επαναλειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο Άκτιο
Κοινές δράσεις για την προστασία των ζώων συντροφιάς
Σε ανοδική τάση η γρίπη, μικρή μείωση στον κορωνοϊό
«Να μπει τέλος στις μαγκιές για stories και tik tok με τα 4Χ4»
Προβληματισμός για τις τάφρους και τον σταθμό βάσης
«Άκου-Κοίτα-Πες: Μια Ιστορία για την Ευρώπη»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Νέες προοπτικές στον τουρισμό Ιωαννίνων και Αργυρόκαστρου
ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Στη Βουλή η προστασία των Δρακόλιμνων της Ηπείρου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ Νέες κατευθύνσεις για τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιά
Ένα βιβλίο για την ιστορική διαδρομή της ΠΑΣΚΕ
Όταν μας εκπλήσσουν τα σκουπίδια τα δικά μας
Τα του Καίσαρος…
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εκτενής διάλογος για ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 07:57
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απριλίου 2023
Επικαιρότητα

Νέα δένδρα προστέθηκαν στην πόλη

Off

Δενδροφυτεύσεις σε τρεις περιοχές των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και των Δασικών Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Στο λόφο της Γορίτσας, στην Ελεούσα, σε μία περιοχή που καταστράφηκε στο παρελθόν από πυρκαγιά με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Ελεούσας, πραγματοποιήθηκε μία εκτεταμένη φύτευση με δένδρα και καλλωπιστικούς θάμνους.

Η παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, καθώς πρόκειται για μία έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων, που είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Η χθεσινή δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε σε τμήμα έκτασης 300 στρεμμάτων, που προτείνεται για δάσωση από τον δήμο Ζίτσας και αποτελεί συνέχεια της αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκε το 1992 για την προστασία του διαταραγμένου δασικού εδάφους λόγω υπερβόσκησης.

Στην δενδροφύτευση στη Γορίτσα, παρών ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας και η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Μαρίας Τσιατούρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, που μεταβάλλει μεσοπρόθεσμα την εικόνα του δασικού πλούτου στη χώρα, με νέες φυτεύσεις σε έκταση 165.000 στρεμμάτων, στόχος όμως που δεν είναι μόνον αριθμητικός, αλλά και ποιοτικός.

Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Φώτης Ράρρας από την πλευρά του τόνισε, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο και τις Δασικές Υπηρεσίες, ο δήμος Ζίτσας επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο περιαστικό δασύλλιο στο συγκεκριμένο σημείο.

Στην Κιάφα και στην ΕΛΕΠΑΠ

Η πρώτη δενδροφύτευση έγινε το πρωί της Πέμπτης στα δασύλλιο της Κιάφας, με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Δημιουργήθηκε με τεχνητή αναδάσωση κατά τη δεκαετία του 1930, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν και οι φυτεύσεις στο αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων και στο Νησί. Καταλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων, αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα καθίσματα, αφαιρέθηκαν τα γέρικα και επικίνδυνα δέντρα και στη θέση τους φυτεύτηκαν δενδρύλλια, για να δημιουργηθεί ένα μικτό δασύλλιο στο κέντρο της πόλης για αναψυχή και περίπατο.

Όπως ανέφερε η Μαρία Τσιατούρα, επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ο μεγάλος στόχος ήταν και παραμένει η σταδιακή αλλαγή στη δασική σύνθεση στα δασύλλιο των Ιωαννίνων, όπου ήδη έχουν απομακρυνθεί πολλά πεύκα, που αντικαθίστανται με πλατύφυλλά είτε μέσω τεχνητής φύτευσης είτε αυτοφυή, που έχουν ήδη μεταβάλλει την σύνθεση στο εσωτερικό του πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου της πόλης.

Η τρίτη και τελευταία για χθες, δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια.

Στις αναδασώσεις συμμετείχε ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων με την πρόεδρο, Βασιλική Κωστή.

Οι χθεσινές δράσεις είχαν ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς τα παιδιά υιοθέτησαν τα δενδρύλλια που φύτεψαν και τους έδωσαν το όνομά τους. Φυτεύτηκαν δέντρα και καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως: κυπαρίσσι, άρια, μουριά, κουτσουπιά, σφένδαμος, φλαμουριά, λιγούστρο, βιβούρνο, πικροδάφνη, δάφνη και αγγελική. Όλα τα είδη είναι γηγενή και προέρχονται από δημόσιο δασικό φυτώριο.

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ