Πολιτισμός

«Υπόμνημα για την παρούσα κατάσταση του πολιτισμού στην Ελλάδα»

Off

Ο Τομέας Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν την Πέμπτη 11 Μαΐου και ώρα 20:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ Χατζής» το βιβλίο: Αδαμάντιος Κοραής, «Υπόμνημα για την παρούσα κατάσταση του πολιτισμού στην Ελλάδα» (εκδόσεις Αμολγός, 2022).

Μετάφραση: Βάιος Φ. Ντάφος. Κείμενα: Νίκος Κοκκομέλης, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αλέξανδρος Κατσιγιάννης.

Ομιλητές της εκδήλωσης:

Αγγέλα Γιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Άννα Μπουκουβάλα, Δρ Φιλοσοφίας, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και

οι συντελεστές του βιβλίου

Την εκδήλωση συντονίζει ο Κώστας Καραβίδας, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, αναφέρεται:

«Το παρόν Υπόμνημα αποτελεί επίσημη διακήρυξη προς τη φωτισμένη Ευρώπη σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να γίνουμε και εμείς κοινωνοί των Φώτων. Λόγω, ωστόσο, της επισημότητάς της λαμβάνει τη μορφή δέσμευσης. Και είναι σημαντικό να το γνωστοποιήσετε στο έθνος, στο όνομα του οποίου δεν δίστασα ούτε στιγμή να την αναλάβω. Όλοι νιώσαμε την ανάγκη να ανακτήσουμε τα Φώτα των προγόνων μας, από τα οποία μας αποκλήρωσαν, ούτως ειπείν, πολλές και μακροχρόνιες συμφορές• και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αρκεί όμως η αρχή• απαιτείται η μέχρι τέλους επιμονή. Στη νέα πορεία που χαράζουμε, κάθε βήμα προς τα εμπρός θα είναι και ένας θρίαμβος για τη νεότερη Ελλάδα. Και όσες ευρωπαϊκές χώρες συνδυάζουν τα Φώτα με τον ανθρωπισμό, και οι οποίες θα μας παρακολουθούν προσεκτικά από τούδε και στο εξής, δεν θα φείδονται παροτρύνσεων και επευφημιών. Αλλά ουαί και αλίμονο αν οπισθοδρομήσουμε! Θα πικράνουμε τους πολυάριθμους φίλους της αναγέννησής μας και θα δικαιώσουμε όλα όσα μετήλθε η δυσμένεια για να μας διαβάλλει. Ποιος μεταξύ ημών, φίλοι μου, θα ήθελε να επιζήσει μιας τέτοιας ατίμωσης;».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ