Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 01:24
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μαΐου 2023
Εκδηλώσεις

Ευρωπαϊκός κοινοβουλευτισμός και αξίες της πολιτικής Δημοκρατίας στην Ευρώπη

Off

Στο πλαίσιο του εορτασμού της «9ης Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης», το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ηπείρου σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν την Τρίτη 9 Μαΐου στις 9.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκός κοινοβουλευτισμός και αξίες της πολιτικής Δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Επτά σχολεία από την Ήπειρο και τρία από την Κέρκυρα θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους για το πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»για την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον Ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, την εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για γονείς και το ευρύτερο κοινό της πόλης των Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αναπληρωτής Επικεφαλής Χάρης Κούντουρος, η περιφερειακή Διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση και οι Διευθύντριες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων Άρτας και Πρέβεζας.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Το “Μουσικό σχολείο Ιωαννίνων Νικόλαος Δούμπας” θα καλύψει με παραδοσιακά και πολυφωνικά τραγούδια, το 10λεπτο εναλλαγής στην σκηνή από το ένα σχολείο στο επόμενο.

Η Ημέρα της Ευρώπης

Η 9η Μαΐου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία και ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την 9η Μαΐου 1950, ο τότε Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Robert Schuman, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, ελεγχόμενης από μια κοινή ανώτατη αρχή.

Επιθυμία του Robert Schuman ήταν η από κοινού παραγωγή άνθρακα και χάλυβα προκειμένου ο πόλεμος μεταξύ των χωρών να είναι «όχι απλώς αδιανόητος, αλλά ουσιαστικά αδύνατος». Το κάλεσμά του είχε απήχηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Διακήρυξη Σουμάν και το μοντέλο διεθνούς συνεργασίας που βρίσκεται στον πυρήνα της, αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ