Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 02:08
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Η ποδηλασία θα βοηθήσει στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ

Off

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την ενίσχυση της ποδηλασίας και της πορείας προς την πράσινη μετάβαση της ΕΕ μέσω της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και θέσεων στάθμευσης. καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ.

Το ψήφισμα σχετικά με την ανάπτυξη στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της ποδηλασίας ως ολοκληρωμένου τρόπου μεταφοράς. Υπογραμμίζει τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει η ποδηλασία στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ: βελτίωση της υγείας, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και ηχορύπανση, βελτίωση της ποιότητας του αέρα και οικονομική ανάπτυξη. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ποδηλασία με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύονται με ποδήλατο στην Ευρώπη έως το 2030.

Κομμάτι των πολεοδομικών σχεδίων

Η έλλειψη ασφαλούς στάθμευσης και ειδικών ποδηλατοδρόμων, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της κλοπής, είναι μερικά από τα εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ποδηλασίας στις πόλεις, υπογραμμίζει το ΕΚ. Για την βελτίωση της κατάστασης προτείνει να γίνουν πιο οικονομικά προσιτά τα ηλεκτρονικά ποδήλατα, περισσότερα προγράμματα ποδηλάτων κοινής χρήσης, και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές να ενσωματώσουν στα σχέδια αστικής κινητικότητας την ποδηλασία. Περισσότερες συνέργειες με άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως περισσότερες θέσεις για ποδήλατα σε τρένα ή πιο ασφαλείς χώροι στάθμευσης σε σταθμούς, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των ποδηλατών.

Οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές της ΕΕ να επενδύσουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στην κατασκευή σαφώς ορισμένων, αποκλειστικής χρήσης ποδηλατοδρόμων, αλλά και να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ για την προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων – ηλεκτρονικών και συμβατικών. Καλούν την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις της ΕΕ να στηρίξουν την παραγωγή ποδηλάτων και εξαρτημάτων «made in Europe», ενθαρρύνοντας την ευρωπαϊκή παραγωγή.

Το ΕΚ καλεί επίσης την Επιτροπή να ορίσει το 2024 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας.

Η εισηγήτρια του ΕΚ και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών Karima Delli (Πράσινοι, Γαλλία) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ένα ιστορικό πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του δυναμικού της ποδηλασίας στην Ευρώπη, που θα επιφέρει οφέλη για την υγεία, το κλίμα και την απασχόληση. Το ποδηλατικό οικοσύστημα αντιπροσωπεύει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα δύο εκατομμύρια έως το 2030. Θέλουμε μια ειδική ευρωπαϊκή στρατηγική και να αναγνωριστεί ο κλάδος της ποδηλασίας ως βασικός εταίρος στην ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική. Όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να μετακινηθούν με ποδήλατο ‘made in Europe’.»

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ