Πολιτικό Ρεπορτάζ

Δεσμεύσεις και δράσεις για την Ήπειρο

Off

Εκτενείς αναφορές σε ένα πρόγραμμα για την Ήπειρο έκανε στην ομιλία του την Δευτέρα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε μία σειρά από δεσμεύσεις και δράσεις που προτίθεται να υλοποιήσει αν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Το σχέδιο  για το νομό Ιωαννίνων, και για την, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, όπως είπε:

-«Την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την επιτάχυνση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και βεβαίως την αύξηση των πτήσεων από το αεροδρόμιο ‘Βασιλιάς Πύρρος’».

– «Η ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση τόσο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου όσο και του Νοσοκομείου Χατζηκώστα. Η ενίσχυση και η ίδρυση νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας, γιατί θα τις διπλασιάσουμε σε όλη την Ελλάδα και νέων Κέντρων Υγείας. Γιατί; Γιατί εμείς έχουμε βάλει ως όραμα και εθνικό στόχο, να φτιάξουμε ένα ΕΣΥ ισχυρό και ποιοτικό», όπως είπε.

– «Δεύτερο σημαντικό όραμα και στόχος για μας είναι η Παιδεία. Έχουμε λοιπόν στόχο την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Ξέρετε, είναι ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα που έχουμε. Και η χώρα μας έχει 6 Ιδρύματα που βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά στο ranking, στην παγκόσμια κατάταξη. Μεταξύ αυτών είναι και το δικό σας πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο που είναι ποιοτικό, χάρη στις προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού, που το κράτησαν ποιοτικό όλα αυτά τα χρόνια. Έχει όμως πολλά προβλήματα, θέλει ενίσχυση. Θέλει ενίσχυση η φοιτητική μέριμνα, θέλει φοιτητικές εστίες, θέλει περισσότερους καθηγητές, θέλει καλύτερα εργαστήρια, θέλει χρηματοδότηση της έρευνας.

Εμείς λοιπόν έχουμε στόχο να διπλασιάσουμε τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων στην επόμενη τετραετία» ανέφερε.

– «Έχουμε προτεραιότητα να κατασκευαστεί επιτέλους κι ένα νέο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Έχουμε προτεραιότητα να βελτιώσουμε τις σχολικές εγκαταστάσεις για μαζικό αθλητισμό».

– «Στόχος μας, επίσης, είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αυτού του μοναδικού πλούτου στην Ήπειρο και στα Γιάννενα. Και σε αυτή την κατεύθυνση, κεντρικό ρόλο για μας έχει η επανενεργοποίηση μιας εμβληματικής, κατά τη γνώμη μου, μεταρρύθμισης που κάναμε το ’18, τη μεταρρύθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων, την οποία πάγωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Καμία επένδυση προκειμένου να υπάρξει διασυνδεσιμότητα, να ενισχυθεί το δίκτυο. Και όποιος ελάχιστος χώρος υπήρχε στο δίκτυο, πήγαινε μονάχα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η μεταρρύθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων αφορά κυρίως μικρές κοινότητες. Να μπορεί να γίνει ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης αυτοπαραγωγός και αυτοκαταναλωτής του ρεύματος που παράγει. Να μπορούν να φτιαχτούν Συνεταιρισμοί Αγροτικοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωριά, να μπορούν να το κάνουν αυτό. Και βεβαίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν το έκανε αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα άφησε όλα στους μεγάλους ομίλους.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε στόχο να κάνουμε επενδύσεις στο δίκτυο και να δώσουμε προοπτική σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, να την αναθερμάνουμε. Και δεσμευόμαστε ότι το 50% τουλάχιστον των νέων αδειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα δοθούν σε μικρές επιχειρήσεις, σε Συνεταιρισμούς, Αγροτών και Κτηνοτρόφων, στην αυτοπαραγωγή και όχι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε.

– «Το σχέδιό μας προβλέπει επίσης για την Ήπειρο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στις ορεινές περιοχές, με δημιουργία υποδομών, καλύτερο οδικό δίκτυο, ενίσχυση των παραγωγών αλλά και παροχή κινήτρων για στοχευμένη, για κάθε περιοχή, ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς της περιοχής μας, η επένδυση στον οικοτουρισμό και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις ορεινές περιοχές και στις απομακρυσμένες περιοχές, αποτελεί επίσης βασικό μας στόχο».

«Τέλος, είναι άμεση ανάγκη αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, με στόχο να υποστηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή. Αλλά ακόμα πιο αναγκαίο είναι, και θέλω σήμερα ενώπιόν σας να δεσμευθώ, η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και θέλω να το καταστήσω αυτό σαφές: Οι πόροι του Ταμείου θα ανασχεδιαστούν, θα ανακατανεμηθούν για να στηριχθεί η Περιφέρεια, να καταπολεμηθούν οι ανισότητες και να αντιμετωπιστεί η δημογραφική συρρίκνωση.

Έχουμε ήδη μελετήσει το σχέδιο. Και να σας πω κιόλας ότι είμαστε και σε προχωρημένες συζητήσεις στην Ευρώπη. Από Δευτέρα, η Ήπειρος ξαναμπαίνει στον χάρτη της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη και τη συνοχή. Ξαναμπαίνει στον χάρτη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να μη χάσουμε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία, να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ