Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 03:42
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα

Πράσινες «συνδέσεις» που αλλάζουν την πόλη

Off

Ένα πλέγμα έργων και δράσεων με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πολλά από αυτά έχουν ήδη συζητηθεί σε θεωρητική βάση, κάποια άλλα όμως έρχονται για πρώτη φορά στο προσκήνιο περιλαμβάνει η πρόταση των μελετητών και της ομάδας εργασίας στο πλαίσιο διαμόρφωσης του κλιματικού συμφώνου για τον δήμο Ιωαννιτών.

Η παρουσίαση που έγινε το πρωί της Δευτέρας ήταν έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσα στο πρώτο της σκέλος που επικεντρώθηκε όμως, στις γενικές διαπιστώσεις και κυρίως στην πολιτική κατεύθυνση, που επιχειρεί να δώσει ο δήμος Ιωαννιτών στην υλοποίηση του προγράμματος, ως μια από τις έξι πόλεις της χώρας, που έχουν περιληφθεί στη λίστα των 100 πόλεων της Ευρώπης, οι οποίες θα πρέπει να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα ως το 2030.

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, οι μελετητές παρουσίασαν ανά θεματικό άξονα μία σειρά προτάσεων, που έχουν ήδη επεξεργαστεί και που η υλοποίησή τους, ακόμη κι αν δεν καθορίσει την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, μπορεί να μεταβάλλει τη φυσιογνωμία της πόλης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Σύνδεση παραλιμνίου με

«Λιθαρίτσια» μέσω ανελκυστήρα

Από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις αναμφίβολα είναι αυτή που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενός δημόσιου ανελκυστήρα από την οδό Ιεράρχου Γερβασίου, που θα συνδέει την παραλίμνια περιοχή από την πλευρά των παλαιών Σφαγείων, με το πάρκο «Λιθαρίτσια», το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία, ενώ θετικά αξιολογείται η πρόταση που υλοποιείται ήδη στο πλαίσιο της ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας με τις σκάλες σύνδεσης αυτής, με το Πάρκο Κων. Μπέγκα.

Στην ίδια θεματική για τον πολεοδομικό σχεδιασμό οι βασικές προτάσεις αφορούν σε γενικό πλαίσιο τα εξής:

Εγκάρσιες συνδέσεις και Πράσινες διαδρομές πόλης – λίμνης

Κατακόρυφες συνδέσεις, δημόσιες σκάλες και ανελκυστήρες

Παραλίμνια διαδρομή για ποδήλατα, αλλά και μέσα ενίσχυσης της μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά ποδήλατα) – Προτεινόμενες 12 στάσεις θέασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και άθλησης

Μεγάλης κλίμακας βιώσιμα δίκτυα αστικής συγκοινωνίας (Λιμνιαία αστική συγκοινωνία, τελεφερίκ)

Πιο αναλυτικά σε αυτή τη θεματική αναφέρεται πως οι εγκάρσιες συνδέσεις περιλαμβάνουν έργα, όπως είναι η σύνδεση του Δημ. Μουσείου στο Ασλάν Τζαμί με το Ιτς Καλέ και το Βυζαντινό Μουσείο, έργο για το οποίο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το υπ. Πολιτισμού.

Επίσης αναφέρεται ως προοπτική μία ποδηλατική διαδρομή στην ανατολική πλευρά του Κάστρου, και η στάση της λιμναίας συγκοινωνίας μΕ το εσωτερικό της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ.

Αναδασώσεις, Πάρκο

Πυρσινέλλα και Βελισσάριο

Στον άξονα για τον αστικό σχεδιασμό και το πράσινο περιλαμβάνονται ακόμη προτάσεις για έργα όπως είναι:

η αναδάσωση του περιαστικού δάσους της πόλης και του δασυλλίου στο Νησί, ο ανασχεδιασμός στο πάρκο «Λιθαρίτσια», ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, ο επανασχεδιασμός και η αποκατάσταση του Πάρκου Πυρσινέλλα, έργο που έχει ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς επίσης και η διατήρηση της χλωρίδας και ο εμπλουτισμός του λόφου της Κιάφας και του εκεί δασυλλίου, με διασύνδεση με το στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ