Επικαιρότητα

Αναζητείται χρηματοδότηση

Off

Κάθε περιθώριο εξεύρεσης τρόπου χρηματοδότησης για την υλοποίηση του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει η Περιφέρεια Ηπείρου μετά την επίσημη θέση της κυβέρνησης, ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες των έργων για την περίοδο 2014-2020. Παρότι οι μελέτες για το έργο που έγιναν σε δύο φάσεις έχουν ολοκληρωθεί, η χρηματοδότησή του στη νέα προγραμματική περίοδο δεν είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, όπως προκύπτει άλλωστε και από τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών.
Η αναφορά του εκπροσώπου της ομάδας των μελετητών για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου την Τετάρτη, ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν εντάσσεται στο Χωροταξικό, γιατί, όπως και η σιδηροδρομική σύνδεση, απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά, που όμως δεν υπάρχουν, απεικονίζει λίγο – πολύ και τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει για την προοπτική του συγκεκριμένου έργου. 

Ο Αλ. Καχριμάνης
Όμως, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι η στάση των συναρμόδιων υπουργείων δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη την περιφέρεια Ηπείρου, που προσπαθεί να εντοπίσει πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης του έργου αυτού. Αφού εξαπέλυσε αιχμές για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υποδομών που αδυνατεί να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου τμήματος, όπως και άλλων έργων, που δεν προσχωρούν όπως θα έπρεπε, ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι το έργο μπορεί να ενταχθεί στο πακέτο Γιουνκέρ και αυτό έχει ήδη ζητήσει η περιφέρεια χωρίς όμως να έχει δοθεί απάντηση. 
Ακόμη, ο περιφερειάρχης τόνισε, ότι η χρηματοδότηση του τμήματος αυτού θα μπορούσε να γίνει και με τη μέθοδο της παραχώρησης όπως εκτελούνται και τα άλλα μεγάλα οδικά έργα στη χώρα.
Ακόμη όμως εξετάζεται και η δυνατότητα της ένταξης του συγκεκριμένου έργου στον Μηχανισμό με τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη, που αναφέρεται σε έργα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, με συνολικό προϋπολογισμό 7,2 δισ. ευρώ.
«Ο δρόμος αυτός θα έχει μεγάλη αξία τα επόμενα χρόνια αφού σήμερα υπάρχει ο δρόμος από την Τεργέστη, που περνά από Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο και φτάνει στα Τίρανα. Δυστυχώς οι καρεκλοκένταυροι του κεντρικού ελληνικού κράτους αυτά δεν τα βλέπουν, είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης που πρόσθεσε, ότι έχει προκαλέσει αρνητική έκπληξη στην περιφέρεια η ηγεσία του υπ. Υποδομών, αναφέροντας ακόμη ως παράδειγμα τις εξελίξεις με την εκτέλεση της Ιόνιας οδού στο στρατόπεδο στο Αβγό.
«Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Υποδομών δε μπορούν να συνεννοηθούν για να παραδώσουν την έκταση του στρατοπέδου στον ανάδοχο για να ξεκινήσουν οι εργασίες», ανέφερε.

Δήλωση Στ. Καλογιάννη
Την έκπληξή του σχετικά με τη μη ένταξη του εν λόγω τμήματος στον προγραμματισμό για χρηματοδοτούμενα έργα της νέας περιόδου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης, τονίζοντας, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία γι’ αυτό με δεδομένο, ότι πρόκειται για ένα έργο, που έχει ώριμη τη μελέτη και πληροί όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο οφείλει να πει ξεκάθαρα –έστω και τώρα– στους συμπολίτες μας γιατί εγκαταλείπει αυτό το μείζονος σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και για την διακρατικές μεταφορές, έργο που αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. 
Οφείλουν επίσης οι συναρμόδιοι Υπουργοί να μας ενημερώσουν σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα επί του θέματος, εάν έχουν εξετάσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής του και ποιες είναι αυτές, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικό. 
Αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εγκατέλειψε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους επί έναν ολόκληρο χρόνο, με συνέπεια η ολοκλήρωσή τους να παραπέμπεται, επισήμως πλέον, στην άνοιξη του 2017 (ανεπισήμως δε στο αβέβαιο μέλλον…), δείχνει τώρα την ανεπάρκειά της να προωθήσει και τα υπόλοιπα ώριμα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης.

Tου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου