Τελευταία Νέα

Τρίτη 21 Μαΐου 2024 11:49
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα

Αντιμετωπίζοντας τις εξαρτήσεις στον κόσμο της εργασίας

Off

Η σχέση της εξάρτησης από ουσίες με τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους εργασίας, είναι το θέμα της ανοιχτής ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιούν από κοινού σήμερα Τετάρτη, το Εργατικό Κέντρο με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία».

Η κοινή αυτή πρωτοβουλία απαντά σε ένα σύγχρονο ζήτημα, που σε αντίθεση με τις εξαρτήσεις, δε βλέπει το φως της δημοσιότητας τόσο συχνά, όσο ίσως απαιτεί η ίδια η πραγματικότητα, με την έννοια πως πρόκειται για ένα απολύτως υπαρκτό και με διαστάσεις πρόβλημα.

Οι διαστάσεις μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν σημαντικές με την έννοια πως ενισχύονται διαρκώς οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν αρχικά την ψυχοπαθολογία του εργαζόμενου, και στη συνέχεια να οδηγήσουν σε καταθλιπτικές συμπεριφορές που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Όπως ανέφεραν ο Ναπολέων Παπαγεωργίου από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και ο Βασίλης Κούτρας, επιστημονικώς υπεύθυνος από το Κέντρο Πρόληψης «σχεδία», είναι ένα ζήτημα που απασχολεί με αυξανόμενη ένταση τις κοινωνίες, καθώς στις δύσκολες καταστάσεις, η απάντηση που επιλέγουν αρκετοί, είναι η αναζήτηση διεξόδων μέσα από τη χρήση ουσιών.

«Το είδαμε να συμβαίνει πάρα πολύ έντονα τα πρώτα χρόνια τις κρίσης, όταν τα ποσοστά κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό τετραπλασιάστηκαν την πρώτη πενταετία και ένας αριθμός αυτών των πολιτών οδηγήθηκε στη χρήση ουσιών. Επίσης όμως υπάρχουν και διάφορες άλλες παράμετροι που ήδη μας προβληματίζουν και σχετίζονται με το πώς εκλαμβάνει η κοινωνία τη χρήση ουσιών ή και τη χρήση κάνναβης από τις νεαρές ηλικίες. Για παράδειγμα πλέον στη «σχεδία» είναι όλο και λιγότεροι οι γονείς που έρχονται για να ζητήσουν βοήθεια ή ενημέρωση επειδή τα παιδιά τους κάνουν χρήση κάνναβης από την εφηβεία και αυτό δείχνει πως ένα ποσοστό που αυξάνει συνεχώς, θεωρεί, ότι η χρήση της κάνναβης δεν είναι και κάτι απαραίτητα κακό για το παιδί τους», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην εκδήλωση, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να την παρακολουθήσει. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ