Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 11:09
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα

Σχεδιά…ζω τη ζωή μου χωρίς τσιγάρο»

Off

«Σχεδιά…ζω τη ζωή μου χωρίς τσιγάρο» ήταν το κεντρικό μήνυμα της δράσης ενημέρωσης για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος και τα οφέλη από τη διακοπή του που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος χτες.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης, με την αρωγή και φοιτητριών που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στη «Σχεδία», διένειμε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες και λειτούργησε σταντ πληροφόρησης.

Για μια πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων στο σχολικό και το κοινωνικό περιβάλλον με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Ιωάννα Κιούση, η οποία αναφέρθηκε και σε ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) από την πιο πρόσφατη πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών (HBSC/WHO) σχετικά με το κάπνισμα στους εφήβους στην Ελλάδα.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των εφήβων που αρχίζει το κάπνισμα, ωστόσο από την έρευνα προκύπτει ότι το 41,5% των εφήβων έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά. Ένα ανησυχητικό στοιχείο, στον αντίποδα, είναι ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα φαίνεται να είναι το επικρατέστερο καπνικό προϊόν μεταξύ των εφήβων, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Η κ. Κιούση προέτρεψε τους καπνιστές να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, γιατί έτσι η διακοπή γίνεται πιο εύκολη.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ