Επικαιρότητα

Ομόφωνο «όχι» και από την Επ. Περιβάλλοντος για τα τρία αιολικά

Off

Στο πλαίσιο του απολύτως αναμενόμενου μετά την πρόσφατη συνεδρίαση και συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, κινήθηκε η γνωμοδότηση και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για τα τρία μεγάλα αιολικά σε περιοχές της Λάκκας Σουλίου, του Θεσπρωτικού και των Φιλιατών.

Οι γνωμοδοτήσεις ήταν ομόφωνα αρνητικές για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη να επισημαίνει, ότι η εισήγηση της υπηρεσίας θα εμπλουτιστεί και από το περιεχόμενο του υπομνήματος που έχουν καταθέσει οι πολίτες και οι φορείς που κάνουν το δικό τους αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών σταθμών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κυριότερες παρατηρήσεις της αρνητικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της εν λόγω περιοχής και πως δε συνίσταται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας που γειτνιάζουν με ζώνες τουριστικής ανάπτυξης.

Επίσης, στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονη οικοτουριστική ανάπτυξη από ορειβατικούς, περιπατητικούς, φυσιολατρικούς συλλόγους και τα συνοδά έργα θα είναι σε τέτοια έκταση που θα περιορίζουν αυτές τις δραστηριότητες, ενώ από τη μελέτη προκύπτει ότι κατά τους θερινούς μήνες είναι πιθανό να μην λειτουργεί καν αυτός ο σταθμός, οπότε δεν θα έχει μεγάλο αποτύπωμα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε το σύνολο των μελών της Επιτροπής, με την γνωμοδότηση να είναι ομόφωνα αρνητική και για τα τρία έργα.

Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων που έχει συσταθεί κ. Δράκος, που αναφέρθηκε στους βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να απορριφθούν οι ΜΠΕ των συγκεκριμένων έργων.

Τα έργα για τα οποία η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά είναι τα εξής:

«Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ’ – ‘ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ’ (ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ) – ‘ΚΑΚΟΥΡΙ’, ισχύος 117,6 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων – Δ.Ε. Σουλίου, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας – Δ.Ε. Φιλοθέης, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας – Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Κρανέας, Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού και Δ.Ε. Λούρου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας».

«Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΚΑΜΠΟΣ’ – ‘ΑΓΚΑΘΙΕΣ’ – ‘ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ’ – ‘ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ’ –‘ΜΥΤΕΡΑ’ – ‘ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ’ – ‘ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ’ – ‘ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ’ – ‘ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ’– ‘ΣΠΗΛΙΑ’, ισχύος 132 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Σελλών & Αγίου Δημητρίου, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων και Δ.Ε. Φιλιππιάδας & Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας».

«Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με διακριτική ονομασία «ΠΛΑΙΣΙΟ», ισχύος 58,5 MW, στη θέση «ΠΟΥΛΙΑΚΟΤΣΙΟΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ» και των συνοδών του έργων στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας, του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας».  Θετική ήταν η γνωμοδότηση (υπό όρους) και για την κατασκευή «σταθμού  αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ), ισχύος 200 MW και των συνοδών του έργων, στη θέση «ΑΡΑΧΘΟΣ 1», Δ.Ε. Βλαχερνών, Δ. Αρταίων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ