Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 01:33
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουλίου 2023
Επικαιρότητα

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Off

Τα χρόνια περνούν, οι διοικήσεις αλλάζουν, όμως τα προβλήματα υδροδότησης στο δίκτυο της ΔΕΥΑΙ (και του ΣΥΔΛΙ) όχι μόνο παραμένουν τα ίδια, αλλά αυξάνουν με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα.

Η φετινή περίοδος βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι είναι ιδιαίτερη με την έννοια ότι ολόκληρος ο Ιούνιος ήταν μήνας έντονων βροχοπτώσεων, με τον υδροφόρο ορίζοντα να βρίσκεται σε ασυνήθιστα για την εποχή, υψηλά επίπεδα. Όμως ο καύσωνας της τελευταίας εβδομάδας σε συνδυασμό με αστάθμητους παράγοντες (όπως οι εργασίες συντήρησης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης) αλλά και συνήθεις δραστηριότητες στο λεκανοπέδιο (ποτίσματα κήπων, αλόγιστη χρήση κ.λπ), δημιούργησε έκτακτα προβλήματα ειδικά στη ΔΕ Παμβώτιδας με την ΔΕΥΑΙ να «σηκώνει τα χέρια», αδυνατώντας και να προβλέψει την κατάσταση και κυρίως να την αντιμετωπίσει σε σωστό χρόνο, ή τουλάχιστον στο χρόνο τον οποίο υπόσχεται.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ειδικά στη ΔΕ Παμβώτιδας και σε Τοπικές Κοινότητες όπως το Δροσοχώρι, οι διακοπές να είναι συχνές και μάλιστα πολύωρες, με την υδροδότηση να έχει διακοπεί από το πρωί της Δευτέρας και να μην έχει επανέλθει μέχρι χθες το μεσημέρι!

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα ψηλότερα σημεία του Δροσοχωρίου, αλλά και στα ψηλά σημεία στον Κατσικά, το νερό δεν είχε φτάσει ακόμη στις βρύσες των σπιτιών μέχρι αργά το απόγευμα, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται έντονα και προς τη ΔΕΥΑΙ αλλά και προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η όποια προσπάθεια κι αν έγινε (η δεν έγινε) από τη ΔΕΥΑΙ τα τελευταία χρόνια κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις της επιχείρησης, στις πολύωρες διακοπές υδροδότησης στο λεκανοπέδιο που κατά τα άλλα είναι και μία από τις περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχόπτωσης και διάθεσης ποσοτήτων νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα.

Είναι προφανές, ότι ούτε οι εκκλήσεις για λελογισμένη κατανάλωση έχουν αποτέλεσμα ούτε και θα πρέπει να μετατίθεται οι ευθύνες της ΔΕΥΑΙ, να οργανώσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το δίκτυο υδροδότησης για να ελαχιστοποιηθούν αυτά τα προβλήματα.

Η ΔΕΗ «κατεβάζει

τους διακόπτες»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στην υπερκατανάλωση νερού αλλά επιπρόσθετα και στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάποιες μάλιστα προγραμματισμένες για εργασίες συντήρησης στην περιοχή των Λογγάδων. Όμως το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η λειτουργία των αντλιοστασίων στους Λογγάδες και συνακόλουθα μέσα σε λίγες ώρες να αδειάσουν οι δεξαμενές. Η πλήρωση των άδειων δεξαμενών γίνεται αργά αφού το αντλούμενο νερό καταναλώνεται πολύ γρήγορα κι έτσι παρατηρείται έλλειψη στα μεγαλύτερα υψόμετρα (ψηλά σημεία Κατσικά, Δροσοχώρι κ.ά.).

Η ΔΕΥΑΙ κάνει έκκληση προς τους καταναλωτές για λελογισμένη χρήση του νερού και παράλληλα απευθύνει έκκληση και προς τα πτηνοτροφία να μειώσουν την κατανάλωση για τη δημιουργία υδρονέφωσης, διαδικασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ύδατος.

«Είναι γεγονός, ότι υπήρξε η σκέψη για εκ περιτροπής υδροδότηση περιοχών αλλά θεωρούμε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, αρκεί να αντιληφθούμε όλο τις δυσκολίες που υπάρχουν»., ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Δεν είναι λύση

η νέα γεώτρηση

Ερωτηθείς για τυχόν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα υδροδότησης ο κ. Μπαρτζώκας παρέπεμψε στην επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να τεθεί σε λειτουργία η νέα, 4η γεώτρηση στους Λογγάδες και να ενισχυθούν περαιτέρω οι ποσότητες νερού. Όμως ακόμη και αν αυτό δώσει μία προσωρινή λύση, θα απαιτηθούν γενναίες ακόμη παρεμβάσεις, με τις μελέτες να μην έχουν καν συνταχθεί για οριστικές και μακροχρόνιες λύσεις.

Συνεχείς διακοπές και

στο δίκτυο του ΣΥΔΛΙ

Μέχρι και το πρωί της Τρίτης δεν είχε εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση που προέκυψε στην υδροδότηση του δικτύου του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης που προκάλεσαν αλυσιδωτά προβλήματα στο αντλιοστάσιο και τις γεωτρήσεις της Τούμπας. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η μη ορθή λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος και η εμφάνιση ασύμμετρων προβλημάτων σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου που στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τον ΣΥΔΛΙ.

«Ακόμα και τις πρωινές ώρες της Τρίτης δεν έχει εξομαλυνθεί στο 100% η ηλεκτροδότηση. Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών. Παρακαλούμε για περιορισμό της κατανάλωσης σε μη υδρευτικές χρήσεις, μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα ύδρευσης στο σύνολο των περιοχών. Επιπλέον υπενθυμίζουμε για τις επιχειρήσεις (πτηνοτροφεία κτλ), ότι θα πρέπει να φροντίζουν για την επάρκειά τους, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης παροχής, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τα απρόβλεπτα στην ομαλή υδροδότηση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ