Εκδηλώσεις

ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ Να μην ξεχαστεί το έγκλημα με τα 152 θύματα

Off

Τη μνήμη των 152 θυμάτων, αμάχων μεταξύ αυτών δεκάδων μικρών παιδιών τίμησε σύσσωμη η τοπική κοινότητα Μουσιωτίτσας του Δήμου Δωδώνης, μαζί με τους τοπικούς φορείς.

Η 25η Ιουλίου του 1943 είναι μία ημέρα που έχει χαραχθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη της περιοχής και όχι μόνο στους απογόνους των θυμάτων, για ένα από τα δεκάδες εγκλήματα πολέμου με αυτουργούς τους Ναζί της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Εντελβάις.

80 χρόνια μετά, οι μνήμες από την καταστροφική εκείνη ημέρα δεν έχουν σβήσει, ακόμη όμως και όταν αυτό συμβεί δεν πρόκειται ποτέ να κλείσουν οι πληγές στην τοπική κοινωνία.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Μουσιωτίτσας πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Δωδώνης το πρωί της Τρίτης, με έναρξη που έγινε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου με το Μνημόσυνο για τα θύματα και στη συνέχεια με την επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο νεκρών στο μνημείο στο κέντρο του χωριού.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον δήμαρχο Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση που αναφέρθηκε στην συλλογική υποχρέωση της διαρκούς υπενθύμισης των εγκλημάτων, όπως επίσης και στην υποχρέωση της ελληνικής κοινωνίας να σταθεί απέναντι στους νοσταλγούς των ναζί και των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Σημείωσε ακόμη πως όπως διακεκριμένοι νομικοί έχουν υποστηρίξει, και στην περίπτωση της Μουσιωτίτσας και των άλλων Ολοκαυτωμάτων στα χωριά της Ηπείρου και αλλού στοιχειοθετούνται νομικά εγκλήματα πολέμου και γι’ αυτό το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις αλλά και την επιστροφή του κατοχικού δανείου θα πρέπει να παραμείνει ενεργό.

Για μία από τις πολλές εκδηλώσεις μνήμης στην Ήπειρο και στα καμμένα από τους Γερμανούς Ναζί χωριά έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη η στιγμή της κατάθεσης στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων της Μουσιωτίτσας από τον Παναγιώτη Μπαμπούσκα, έναν από τους ελάχιστους επιζώντες στο αντίστοιχο ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων ως βρέφος που εντοπίστηκε χτυπημένο στην πλάτη με ξιφολόγχη, στην αγκαλιά της νεκρής του μητέρας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ