Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 12:41
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου 2023
Αποχρώσεις

Είναι η ώρα της ανασυγκρότησης

Off

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργείται με τις εκτεταμένες καταστροφές από την κακοκαιρία, φέρνουν και μία αμηχανία ως προς τι πρέπει να γίνει. Είναι φανερό αυτό τόσο στη στάση της κυβέρνησης που δείχνει να μην μπορεί να επιλέξει προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πολιτικές της όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που μοιάζει παγωμένη ως προς τι πρέπει να ζητήσει η Πολιτεία.

Κι αυτό το σημειώνουμε όχι για να αποδώσουμε τρέχουσες ευθύνες την ώρα που η πατρίδα δοκιμάζεται και όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να διασωθούν ανθρώπινες ζωές, δημόσιες υποδομές και περιουσίες. Μακριά από εμάς οι εύκολες καταγγελίες που συνηθίζονται τις δύσκολες ώρες.

Το αντίθετο λέμε. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, που όμως έχουν ακολουθήσει κι άλλες δύσκολες στιγμές που προηγήθηκαν με τις μεγάλες φωτιές και με την εμπειρία που έχουμε από τις μεγάλες καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια, έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί όλοι μας, έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε βαθύτερα επίπεδα ανασυγκρότησης και να εργαζόμαστε πάνω στην επόμενη ημέρα.

Θα δοθεί προφανώς χρόνος ώστε οι θεσμικοί φορείς και η κυβέρνηση να μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα επαρκές σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο την ανθεκτικότητα και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων. Φαίνεται ότι κάτι κινείται και σε επίπεδο ΕΕ αφού φέτος δοκιμάστηκε όλη η Ευρώπη σχεδόν, από τα φυσικά φαινόμενα.

Αλλά όχι άπειρος χρόνος. Τώρα είναι η ώρα να δούμε σοβαρά πώς θα είναι η χώρα την επόμενη μέρα της καταστροφής και τι μπορεί να αλλάξει. Δεν πρέπει να ξεχαστεί.

 

Θέλει ανασυγκρότηση και η ενημέρωση

Η δραματική κατάσταση με τις πλημμύρες έρχεται και προστίθεται πάνω στην τραγωδία με τις φωτιές. Η κοινωνία μετρά ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές που θα την επηρεάζουν για πολλά χρόνια μετά.

Υπάρχει μία αίσθηση ότι η κατάσταση μπορεί να αποτελέσει ζήτημα αντιπαράθεσης στον κλειστό κύκλο των social media, όμως είναι φανερό ότι δεν προκύπτει τίποτα από εκεί, πέρα από τη γνωστή τοξικότητα που βγαίνει από ανθρώπους ενσωματωμένους εδώ και χρόνια στον εαυτό της περιχαράκωσης και της αποξένωσης.

Παρ’ όλα αυτά έχει προκύψει ένα ζήτημα δημοσιότητας. Όσοι δεν βιώνουν την καταστροφή, δεν έχουν και συνολική εικόνα για το τι γίνεται στο Πήλιο ή την Καρδίτσα, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, γιατί τα μέσα ενημέρωσης απέτυχαν σε έναν βαθμό να μεταδώσουν όλη την πραγματικότητα. Στην τηλεόραση αν δεν βλέπεις σίριαλ και ταινίες σε συνεχή ροή, βλέπεις πότε πότε αποσπασματικές και στατικές εικόνες «ζωντανών» μεταδόσεων χωρίς επαρκή ανάλυση, και επισκόπηση της συνολικής κατάστασης. Οπότε η εναλλακτική δημοσιότητα με τις φωτογραφίες από αναρτήσεις ή προσωπικές μαρτυρίες, βοηθούν στο να καταλάβουμε τι γίνεται.

Θέλει ανασυγκρότηση και στον τρόπο που καλύπτεται πια ένα γεγονός γιατί πλέον έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις και οι ανάγκες για ενημέρωση.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ