Eπίσημη εκδήλωση για την εγγραφή των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» θα γίνει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις ομιλίες:
– « Ο κατάλογος της Unesco Μνήμη του Κόσμου»
Κωνσταντίνα Μπενίση, Προϊσταμένη Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού
– «Η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας των μολύβδινων χρηστήριων ελασμάτων στον κατάλογο της UNESCO Μνήμη του Κόσμου»
Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
– «Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»
Ελένη Βασιλείου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
– «Χρησμοδοσία στο μαντείο της Δωδώνης»
Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τι είναι τα ελάσματα
Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης αποτελούν από το Μάιο την δεύτερη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου». Ο φάκελος της υποψηφιότητας υποβλήθηκε από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Διεύθυνση του Υπουργείου συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Μουσείου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ιερό της Δωδώνης, εκτίθεται ένα σύνολο 67 ελασμάτων.
Τα μολύβδινα ελάσματα αποτελούν αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές. Το μέγεθος των γραμμάτων δεν ξεπερνά το 1-1.5 χιλιοστό. Χρονολογούνται με βάση τη γραφή από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Ως προς το θέμα τους, τα ερωτήματα διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια ερωτήματα είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα. Τα περισσότερα ιδιωτικά ερωτήματα τίθενται συνήθως από άνδρες, σπανιότερα από γυναίκες ή ζεύγη, και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας.
Η αξία τους έγκειται στη μοναδικότητα του αυθεντικού, πρωτογενούς υλικού, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη γραπτών πηγών.
Related Posts
-
23 Ιουλίου 2024 -
-
13 Ιουνίου 2024 Με χρώμα Ηπείρου η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας
-
28 Μαΐου 2024 Παγκόσμιο πολιτιστικό τοπίο το Ζαγόρι
-
28 Μαΐου 2024 Έμπρακτη δέσμευση για την προστασία της περιοχής
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.345)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(497)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.150)
- Εκδηλώσεις(1.544)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.887)
Αρθρογραφία
Είσοδος