Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:10
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Αλλάζοντας… κατεύθυνση στο Πνευματικό Κέντρο

Off

Αλλάζει το Πνευματικό Κέντρο και μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο χώρο πολιτισμού και τέχνης.

Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του προχωρά ένα έργο που διαμορφώνει πολύ διαφορετικά τους χώρους που ως τώρα χρησιμοποιούνταν για γραφεία και άλλες χρήσεις πάνω από τη μεγάλη αίθουσα.

Επίσκεψη

Το Πνευματικό Κέντρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και η Πρόεδρός του και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Ακονίδου μαζί με κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Στις εργασίες που εξελίσσονται αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε, το έργο για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου αλλά και του παλιού δημαρχείου Ιωαννίνων είναι ενταγμένο στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,6 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Το συνολικό έργο αποτελείται από ένα σύνολο παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν ότι τα κτίρια θα λειτουργήσουν με σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους των κτιρίων.

Τι θα γίνει

Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμού & Μουσικής και θα φιλοξενεί το Δημοτικό Ωδείο, την Συμφωνική Ορχήστρα, έναν σύγχρονο Εκθεσιακό Χώρο και έναν πολυχρηστικό χώρο εκδηλώσεων.

Επιπλέον ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα στο κτίριο (Κέλυφος σε μεγάλο τμήμα του κτιρίου και αποκατάσταση όψεων, εγκατάσταση σκιάστρων στα ανοίγματα Νότιου προσανατολισμού, εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 32KW, ολοκλήρωση της υποδομής κλιματισμού & αερισμού).

Παράλληλα γίνεται υγρομόνωση και θερμομόνωση καθώς και οι αναγκαίες βελτιώσεις στο κτίριο.

Ως προς τη λειτουργική παρέμβαση:

Παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου:

• Ανακατασκευή όλων των W.C. και δημιουργία W.C. ΑΜΕΑ

• Εγκατάσταση αυτόματων θυρών όπου απαιτείται

• Δημιουργία διαδρομών ΑΜΕΑ με πρόσβαση σε κάθε χώρο του κτιρίου

• Ενοποίηση των χώρων του ημιώροφου (εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου)

• Μετατροπή του χώρου του Studio ηχογραφήσεων σε χώρο που θα φιλοξενήσει τις πρόβες τόσο της Συμφωνικής όσο και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας

• Ολοκλήρωση της υποδομής της Σκηνής της Αίθουσας Β. Πυρσινέλας

• Μετατροπή των Γραφείων Διοίκησης σε αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων

• Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου του φουαγιέ ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου.

Στο παλιό Δημαρχείο

Οι παρεμβάσεις στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου που σήμερα λειτουργεί το Δημοτικό Ωδείο, είναι συνδυαστικές με αυτές στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώνοντας τον στόχο της μετατροπής του μεν πρώτου σε κτίριο διοίκησης και του δευτέρου σε αμιγές πολιτιστικό κτίριο (Κέντρο Πολιτισμού και Μουσικής).

«Το έργο αλλάζει το πολιτιστικό τοπίο στα Ιωάννινα και δημιουργεί ένα πραγματικό Πνευματικό Κέντρο αντάξιο της πόλης για τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ