Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 06:29
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Προβλήματα με τα κενά και την Παράλληλη Στήριξη

Off

Μία διαφορετική εικόνα από αυτήν των ελάχιστων προβλημάτων που παρουσιάζει το υπ. Παιδείας δίνει η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Ιωάννινα, βαδίζοντας στην τρίτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δύο βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν αφενός με τις ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, με τα πραγματικά κενά να είναι μεγαλύτερα και περισσότερα από εκείνα που δίνουν το υπουργείο και οι κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και αφετέρου με την Παράλληλη Στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης.

Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων επισκέφθηκε τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια και τις διευθύντριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αντίστοιχα, καταθέτοντας και ένα αναλυτικό υπόμνημα με την καταγραφή των βασικών προβλημάτων στα σχολεία της περιοχής.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γεώργιος Γοδέβενος, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων, οι διαπιστώσεις και τα πραγματικά προβλήματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση από τους μαθητές και τους γονείς απέχουν κατά πολύ από τις διαπιστώσεις και τις ανακοινώσεις του υπ. Παιδείας.

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται σε 15 δασκάλους τάξεων, οκτώ νηπιαγωγούς, 10 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ενώ αρκετά ολοήμερα δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλά σχολεία (Γυμνάσια – Λύκεια) ολοκληρώνουν το καθημερινό πρόγραμμα στις τέσσερις ή πέντε ώρες ενώ η Ένωση Γονέων καταγγέλλει πως επιχειρούνται συμπτύξεις τμημάτων.

«Θεωρούμε την ενέργεια αυτή ως αιτία πολέμου. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση συγχώνευση ολιγομελούς τμήματος (16-18 μαθητών) εις βάρος των μαθησιακών δικαιωμάτων των παιδιών μας», αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα.

Πολλές ελλείψεις

στην Παράλληλη Στήριξη

Ακόμη μεγαλύτερα είναι όμως τα προβλήματα στην Παράλληλη Στήριξη και στη δημιουργία των Τμημάτων Ένταξης, όπως σημείωσε ο κ. Γοδέβενος ενώ μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας με την οποία τονίζεται πως σε κάθε τάξη που μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης αν υπάρχουν ανάγκες, θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων.

Τα κενά της Παράλληλης Στήριξης είναι σύμφωνα με την Ένωση Γονέων, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 54 στα Δημοτικά και οκτώ στα Νηπιαγωγεία και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επτά Φιλόλογοι, τρεις Μαθηματικοί, δύο ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό και αρκετοί σχολικοί νοσηλευτές.

«Τα παραπάνω, έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία από τις πρώτες ημέρες. Δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα από γονείς που βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης μην γνωρίζοντας αν και πότε θα διοριστεί εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης για τα παιδιά τους. Επιπλέον, σας είναι γνωστό τι συνθήκες δημιουργούνται σε μια τάξη όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτικός υποστήριξης», ανέφερε ο κ. Γοδέβενος».

Στο νομό Ιωαννίνων στο μεταξύ δεν ιδρύθηκε κανένα Τμήμα Ένταξης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρά τα αιτήματα που υπήρχαν και τις διαγνώσεις από επιστημονικούς φορείς.

«Σχολικά Γεύματα»

και βανδαλισμοί

Τέλος, η Ένωση Γονέων τοποθετείται και στο ζήτημα της επιλογής των σχολικών μονάδων στα οποία διατίθενται σχολικά γεύματα για τους μαθητές, ζητώντας τη διεύρυνση της λίστας των σχολείων.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εντάξει ούτε ένα νέο σχολείο στα Γιάννενα στα «Σχολικά Γεύματα» τη νέα σχολική χρονιά», αναφέρεται ενώ γίνεται μνεία και στα κρούσματα πολλαπλών βανδαλισμών στα σχολεία των Ιωαννίνων.

«Πέρα από την καταδίκη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο του φαινομένου των βανδαλισμών σε σχολεία της πόλης μας – η οποία από τη μεριά μας είναι δεδομένη – προβάλλει η απαίτηση για την λήψη πρωτοβουλιών στα σχολεία που θα αναδεικνύουν στους μαθητές το αποκρουστικό πρόσωπο των τραμπούκικων – φασιστικών ομάδων και τις πραγματικές τους στοχεύσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ