Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 05:49
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Όταν η Συναγωγή γέμισε από τραγούδια

Off

Αγαπημένα Σεφαραδίτικα και Ρωμανιώτικα τραγούδια περιείχε το μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Συναγωγή των Ιωαννίνων στο Κάστρο, σε μία εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση είχε στόχο να σκιαγραφήσει την πορεία της Σεφαραδίτικης και Ρωµανιώτικης μουσικής παράδοσης µέσα από την ιστορία των τραγουδιών της.

Μια πορεία πέντε αιώνων της Σεφαραδίτικης και πλέον των δύο χιλιετιών της Ρωµανιώτικης παράδοσης.

Η Συναγωγή πλημμύρισε από κόσμο, εβραϊκής καταγωγής και όχι μόνο, ωστόσο αισθητή ήταν η απουσία του επί σειρά ετών προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας και εκλιπόντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, μία απώλεια στην οποία στάθηκε και ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου στο σύντομο χαιρετισμό του.

Τα Σεφαραδίτικα τραγούδια ερμήνευσε η Ελένη Βουδουράκη, μόνιμη συνεργάτιδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τα δε Ρωμανιώτικα  ο Μάρκος Μπατίνος, Ρωμανιώτης στην καταγωγή και νυν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Η ιστορία Σεφαραδιτών

και Ρωμανιωτών

Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι που εξορίστηκαν από την Ισπανία, από το 1492 και μετά, από τους τότε βασιλείς Φερδινάνδο και Ισαβέλλα. Αυτό ήταν ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν παράλληλα με την εγκαθίδρυση του Καθολικισμού ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Αυτό το κύμα προσφύγων κατέφυγε σε νέες πατρίδες και δημιούργησε νέες κοινότητες σε όλα τα τότε γνωστά αστικά κέντρα, κυρίως λιμάνια, της Μεσογείου.

Ρωμανιώτες ονομάζονται οι Εβραίοι που μετοίκησαν στον Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα (περί τον 3ο αι. π.Χ.) είτε λόγω εμπορικών συναλλαγών, είτε λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων εξορίας και καταστροφών του Ναού από διάφορους κατακτητές. Η μουσική παράδοση των Ρωμανιωτών έχει μεγάλη συγγένεια με αυτόν του Ελληνοχριστιανικού περιβάλλοντος λόγω της μακραίωνης συνάφειας και ώσμωσης των δύο παραδόσεων.

Στο πλαίσιο της χρόνιας ενασχόλησής του με αυτήν την κληρονομιά, ο Σάκης Νεγρίν επιμελήθηκε, ενορχήστρωσε και παρουσίασε ένα πρόγραμμα με αντιπροσωπευτικά και δημοφιλή τραγούδια για φωνές και μικρό σύνολο (κιθάρα, βιολί, φλάουτο, κοντραμπάσο και κρουστά).

Συμμετείχαν οι:

Ελένη Βουδουράκη, τραγούδι

Μάρκος Μπαντίνος, τραγούδι

Βικτωρία Κυριακίδη, φλάουτο

Θοδωρής Λυκουρόπουλος, βιολί

Σόλης Μπαρκί, κρουστά

Κώστας Αρσένης, κοντραμπάσο

Σάκης Νεγρίν, κιθάρα – ενορχηστρώσεις – επιμέλεια.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ