Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 05:45
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2023
Πολιτισμός

Ο μύθος της Πασιφάης σε λογοτεχνικά κείμενα του 20ου αιώνα

Off

Οι εκδόσεις Gutenberg και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», το βιβλίο της Μαίρης Μικέ, «Ανθεκτική εκκρεμότητα»Ο μύθος της Πασιφάης σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα του 20ου αιώνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αθήνα Βογιατζόγλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γεωργία Γκότση, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Συντονιστής: Βασίλης Μακρυδήμας, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας

Όπως αναφέρεται:

«Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να διαπιστώσει διασταυρώσεις, μετασχηματισμούς και αναδημιουργίες του μύθου της Πασιφάης σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα τού 20ού αιώνα και να προτείνει ερμηνείες που προκρίνουν συνδυασμούς θεωρητικών προτάσεων με ιδεολογικά/πολιτισμικά συμφραζόμενα. Ενταγμένη λοιπόν στο ευρύ και γενναιόδωρο πεδίο των σπουδών πρόσληψης, η εργασία καλείται να μελετήσει τρόπους με τους οποιίους οι συγγραφείς μεταπλάθουν τον μύθο της μινωικής βασίλισσας προκειμένου να τον εντάξουν στο δικό τους σύμπαν, το οποίο, όπως συμβαίνει τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, εξελίσσεται και συγκροτείται ανάλογα με την πνευματική πορεία των δημιουργών σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά προστάματα του καιρού κάθε φορά.

Επειδή η πορεία του βίου της Πασιφάης αποδεικνύεται μακρά και ανθεκτική στον χρόνο, ο τίτλος του βιβλίου αποτυπώνει αυτήν ακριβώς τη σύλληψη της μυθικής μορφής σε διάρκεια αλλά και σε διαρκή κίνηση που αντιμάχεται τη στασιμότητα και την ακινησία και προκρίνει αφενός την ελαστικότητα και αφετέρου την αναγκαιότητα αυτής ακριβώς της εκκρεμότητας τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και σε επίπεδο ανάγνωσης».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ