Ήπειρος

Προβληματισμός για την αδιαφορία στον εμβολιασμό

Off

Σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι και με μηχανική υποστήριξη, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και η αναγκαιότητα της κατάστασής τους, νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του ΠΠΓΝΙ τέσσερα άτομα, που χτυπήθηκαν από τον ιό της γρίπης.
Η κατάσταση τον τελευταίο μήνα πανελλαδικά, δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αυτό είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς άρνησης των πολιτών, ειδικά εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν.
Το πλέον ανησυχητικό όμως στην περίπτωση των ατόμων που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του ΠΠΓΝΙ είναι πως πρόκειται για άτομα ηλικίας 40-50 ετών που δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα και οι οποίοι επίσης δεν είχαν εμβολιαστεί.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ, καθηγητής κ. Νάκος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο, λέγοντας, ότι χρησιμοποιούνται και οι 14 κλίνες της ΜΕΘ και πως εάν παραστεί ανάγκη θα λειτουργήσουν και δύο ακόμη κλίνες που θα παραχωρηθούν από την Καρδιοχειρουργική Κλινική.
«Και αυτό παρότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στη ΜΕΘ, όμως δε γίνεται διαφορετικά, αφού είναι πάρα πολλά τα περιστατικά και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ όλης της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Φοβούνται τον εμβολιασμό
Ο κ. Νάκος αναφέρθηκε στο φαινόμενο που δυστυχώς κερδίζει έδαφος τελευταία και στην Ελλάδα της αδιαφορίας ή της άρνησης απέναντι στον εμβολιασμό, ακόμη και ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού!
«Το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να μην είναι το πλέον αποτελεσματικό, προστατεύει όμως σε ποσοστό 50% και το σίγουρο είναι, ότι δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό, που εάν κολλήσει γρίπη θα έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις. Η υποχρέωση των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας είναι ηθική και δεν έχει να κάνει με το ότι θα μεταφέρουν τον ιό στον πληθυσμό, αλλά με το ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται για να μην απουσιάζουν από τη δουλειά τους, ειδικά την περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, όπως η τωρινή. Γενικότερα, υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό ατόμων που έχει εμβολιαστεί, αφού πολλοί έχουν επηρεαστεί από την ανεύθυνη συζήτηση για τις δήθεν παρενέργειες των εμβολίων και το πόσο επιβλαβή είναι. Έστω και τώρα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, γιατί έχουμε μπροστά μας δύο μήνες, στους οποίους υπολογίζουμε να κορυφωθεί η εξάπλωση της γρίπης», τόνισε ο κ. Νάκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου