Η εκπαίδευση υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, εργαζομένων σε δομές υγείας και εκπαιδευτικών είναι ο άξονας της διήμερης παρουσίας στα Γιάννενα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Ελλάδος, του μοναδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για τα άτομα με προβλήματα ολικής ή μερικής τύφλωσης.
Το Κέντρο υπό την αιγίδα των υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Υγείας αντίστοιχα, υλοποιεί για πρώτη φορά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενημερώνοντας καταρχάς υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης και υγειονομικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προσεγγίζουν έναν πολίτη που θέλει να εξυπηρετηθεί και ο οποίος έχει ολική ή μερική απώλεια όρασης.
Όπως εξήγησε η διοικήτρια και πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Σοφία Χαμονικολάου μιλώντας στο ITV, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και στην εκπαίδευση και στην προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης, δεν έχουμε φτάσει όμως ακόμη στο επιθυμητό σημείο.
«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε στα Γιάννενα και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επισκέψεις και αλλού. Να έρθουμε σε επαφή με εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, με υγειονομικούς αλλά και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να τους βοηθήσουμε στον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετούν τους πολίτες ή θα πραγματοποιούν το εκπαιδευτικό τους έργο.
Το θέμα της προσβασιμότητας είναι πολύ σοβαρό παρότι η κατάσταση βελτιώνεται συνέχεια σε όλη τη χώρα. Όμως και στους δρόμους θα πρέπει να γίνουν περισσότερα αλλά και να μάθουμε στους υπαλλήλους των υπηρεσιών με ποιον τρόπο μπορεί να έρθει ένας πολίτης στην υπηρεσία, πως θα τον συνοδεύσω, πως θα ενημερωθεί για το περιεχόμενο ενός εγγράφου, πως θα υπογράψει», ανέφερε αρχικά η κα Χαμονικολάου.
Οι στρατηγικές
στην εκπαίδευση
Σε ένα δεύτερο επίπεδο η ενημερωτική δράση αφορά στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών είναι ο φορέας που τυπώνει τα σχολικά εγχειρίδια με τη μορφή γραφής και ανάγνωσης Μπράιγ και είναι ο εθνικός φορέας που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς.
«Το επίπεδο των εκπαιδευτικών σήμερα είναι αναβαθμισμένο, πολλοί έχουν επιμορφωθεί και υπάρχουν φυσικά και η Παράλληλη Στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης στα οποία πηγαίνουν τα παιδιά με προβλήματα όρασης. Η προσέγγιση ωστόσο κάθε μαθητή που αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό θέμα όρασης, εναπόκειται κυρίως στην εκπαιδευτική στρατηγική του εκάστοτε εκπαιδευτικού», ανέφερε η κα Χαμονικολάου.
Παρεμβάσεις
Χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε στην εκδήλωση η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος.
Πριν από τις ομιλίες του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού του Κέντρου, θερμές ευχαριστίες προς τη διοίκηση εξέφρασε εκ μέρους του Συνδέσου Τυφλών Ηπείρου, η Γεν. Γραμματέας κα Σταύρου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
7 Ιουνίου 2024 Η μεγάλη πρόκληση του δημογραφικού για την Ελλάδα
-
29 Μαΐου 2024 Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο εργασιακός χώρος
-
23 Μαΐου 2024 Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε υγεία και ασφάλεια στην εργασία
-
-
11 Απριλίου 2024 ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στο σχολείο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.148)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.115)
- Εκδηλώσεις(1.536)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.855)
Αρθρογραφία
Είσοδος