Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 10:29
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές στα νοσοκομεία

Off

Η ανάδειξη καλών κλινικών πρακτικών στα νοσοκομεία της χώρας, είτε των μεγάλων αστικών κέντρων είτε των περιφερειακών νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης και των ερευνητικών δεδομένων που συνεχώς προστίθενται, είναι ο κυρίαρχος στόχος της 1ης Επιστημονικής Πανηπειρωτικής Συνάντησης Νοσηλευτών που πραγματοποιείται από χθες στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η διοργάνωση ανήκει στον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος που συμπληρώνει έναν αιώνα από την ίδρυσή του, με διεθνή ρόλο και αναγνώριση σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές και παγκοσμίου κύρους οργανώσεις. Η νέα γνώση και γενικότερα οι εξελίξεις στην επιστήμη της νοσηλευτικής αποτελούν αντικείμενο των περισσότερων θεματικών της συνάντησης όπως ανέφερε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ηλιάνα Καϊντάση, διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Άρτας.

«Ακριβώς, η νέα γνώση είναι η μεγάλη πρόκληση για τους νοσηλευτές στη χώρα μας είτε εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είτε στην επαρχία. Θεωρούμε ότι κάθε πέντε χρόνια χρειάζεται επικαιροποίηση και επανεκπαίδευση των νοσηλευτών γιατί τα δεδομένα της νοσηλευτικής προσέγγισης αλλάζουν συνεχώς», ανέφερε η κα Καϊντάση.

Ο Κων. Πέτσιος, επίκουρος Καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γεν. Γραμματέας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, επέμεινε στην ανάγκη διασύνδεσης μεταξύ των νοσοκομείων της χώρας αλλά και της διασφάλισης του κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης όμως απαντώντας και σε ερώτηση για το φαινόμενο του brain drain και στους νοσηλευτές, είπε πως εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα, και αυτό αποδεικνύει πέραν των άλλων και το υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο των ακαδημαϊκών σπουδών για τους νοσηλευτές στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης ανεργίας στη χώρα μας στο επάγγελμα του νοσηλευτή είναι μηδενικός. Χρειαζόμαστε πολλούς περισσότερους νοσηλευτές στο επάγγελμα και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού με την Πολιτεία, τρόπους για να ενισχύσουμε την επιστροφή τους από το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Πέτσιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπ. Δυτ. Αττικής Ελένη Κυρίτση, με έμφαση στην έρευνα που εξελίσσεται και στο πεδίο της νοσηλευτικής.

Τέλος, τη διαρκή υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην εκπαίδευση σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο στους νοσηλευτές εξέφρασε ο Στέφανος Μαντζούκας, αναπλ. Καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ