Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία με σύνθημα «Δώσε το στίγμα σου, μην στιγματίζεις!», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας, το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, το κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων θα φωταγωγηθεί συμβολικά με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.
Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι και φορείς της χώρας, φωταγωγώντας Δημαρχεία και κτίρια ανά την Ελλάδα.
Ο Δήμος μέσω της συμμετοχής του στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, στέλνει μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, δημιουργήθηκε animation spot για τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο, σε περίπτωση εμφάνισης επεισοδίου επιληψίας από μαθητή.
To εν λόγω spot θα διανεμηθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, προκειμένου να προβληθεί ενώπιων των μαθητών.
Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.
Η επιληψία
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον». Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).
Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 0,8% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών τραυματισμών και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας.
Στην Ελλάδα, περισσότερα από 80.000 άτομα έχουν επιληψία. 20.000 περίπου είναι παιδιά.
Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα. Ωστόσο, περίπου το 30% των ανθρώπων με επιληψία που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά και ένα ποσοστό 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν κρίσεις ανθεκτικές στην αγωγή. Δυστυχώς, τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά. Επιπλέον, η έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα εθνικά συστήματα υγείας.
Σήμερα υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εάν χορηγηθούν σωστά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα. Η σωστή ενημέρωση, αντιμετώπιση, έρευνα και η νομοθεσία παραμένουν βασικά ζητήματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.
Η ΕΕΕΕ και ο ΠΕΣΕ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τα Παγκόσμια Γραφεία Επιληψίας (International Bureau for Epilepsy και International League Against Epilepsy) και μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας έχουν κύριο σκοπό την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επιληψία.
Related Posts
-
17 Οκτωβρίου 2024 -
10 Απριλίου 2024 Μία γιορτή για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
-
5 Απριλίου 2024 Δράσεις στην πόλη για τα αδέσποτα
-
13 Οκτωβρίου 2023 ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: «Ενημερώσου τώρα»
-
11 Οκτωβρίου 2023 Η ψυχική υγεία ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.520)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(502)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.176)
- Εκδηλώσεις(1.564)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.912)
Αρθρογραφία
Είσοδος