Ήπειρος

Σε ετοιμότητα για την υποδοχή προσφύγων

Off

Θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση του οριστικού σχεδιασμού της Πολιτείας και της κυβέρνησης για τη δημιουργία Κέντρων φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα, προφανώς και στην Ήπειρο. 
Το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΝΠΕ χθες το πρωί στην Αθήνα, παρουσία του αναπλ. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα.
Στη συνάντηση αναδείχθηκε η ανάγκη άμεσου συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πιεστικές ανάγκες στέγασης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών. 
Παράλληλα όμως, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης ζητήθηκε από το σύνολο της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες να είναι σε ετοιμότητα για τη λειτουργία Κέντρων φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων, διαδικασία από την οποία δεν πρόκειται να εξαιρεθεί όπως φαίνεται, καμία περιοχή της χώρας.
«Είναι θέμα που αφορά τους πάντες και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης, για να προσθέσει πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να μείνει αμέτοχος και απαθής.

Εκτελεστική Επιτροπή 
του δήμου 
Το προσφυγικό θέμα και το ενδεχόμενο λειτουργίας Κέντρου προσφύγων και μεταναστών εντός των διοικητικών του ορίων, αποτέλεσε αντικείμενο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών το πρωί στο δημαρχείο της πόλης. Με αφορμή την ένταση του προβλήματος και αφετέρου την παραίνεση της Πολιτείας προς το σύνολο της αυτοδιοίκησης, να αναζητηθούν πιθανοί χώροι δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αναγκαιότητα της αναζήτησης και υπόδειξης εάν είναι εφικτό κάποιων χώρων, στους οποίους είτε υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις υποδομές ή μπορούν να δημιουργηθούν βασικές υποδομές με σχετική ευκολία και σε μικρό χρονικό διάστημα. 
Από το σχεδιασμό πάντως των δήμων ανά τη χώρα εξαιρούνται τα παλιά στρατόπεδα, ειδικά εάν πρόκειται για χώρους, που δεν ανήκουν ούτε κατά κυριότητα ούτε και ως προς τη χρήση τους, στους δήμους, αλλά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου