Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:49
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μαρτίου 2024
Επικαιρότητα

Σε αναβρασμό για την ανακύκλωση των φυτοφαρμάκων

Off

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι επαγγελματίες γεωτεχνικοί και ειδικά όσοι είναι υπεύθυνοι λειτουργίας καταστημάτων αγροεφοδίων, λόγω της πρότασης που κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση την οποία η βασική και επικίνδυνη για λόγους δημόσιας και ατομικής υγείας διαδικασία της ανακύκλωσης των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων.

Η διαδικασία της ορθής χρήσης και μετέπειτα του καθαρισμού, της απολύμανσης και της ανακύκλωσης των συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελεί ένα επίδικο πολλών ετών με τους επαγγελματίες στο χώρο των αγροεφοδίων να έχουν διατυπώσει εξαρχής και την αντίρρησή τους για τη δική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Μέχρι σήμερα αυτό που εφαρμόζεται, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ Θοδ. Κορωναίος είναι πως οι αγρότες έχουν την υποχρέωση να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών που προβλέπει την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις συσκευασίες με τρεχούμενο νερό και τη χρήση προστατευτικών μέσων από τους ίδιους, και στη συνέχεια η απόρριψη των συσκευασιών στους συμβατικούς κάδους ανακύκλωσης.

Όπως αναφέρει όμως το ΓΕΩ ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του, το τελευταίο διάστημα ήρθε στην επιφάνεια μία πρόταση από εταιρεία που συνεργάζεται με το υπουργείο για την ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών, με βάση την οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, όπου θα γίνεται ο έλεγχος από τους υπεύθυνους των καταστημάτων για το σωστό ξέπλυμα των συσκευασιών, η ζύγιση και στη συνέχεια η έκδοση του πιστοποιητικού, ώστε να παραληφθούν από την εταιρεία και να οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Όπως ανέφερε ο κ. Κορωναίος μιλώντας στο ITV, η αντίρρηση έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της ατομικής υγείας όσο και της δημόσιας υγείας, καθώς τα καταστήματα λειτουργούν εντός του αστικού ιστού ή σε περιοχές που γειτνιάζουν με αυτόν και μπορεί να προκύψει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

«Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία. Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με  εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Κορωναίος, προσθέτοντας, ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και καμία ενημέρωση των επαγγελματιών για τη συγκεκριμένη πρόταση. «Δεν είναι μόνο άδικο, είναι και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία που πρέπει να την προασπίσουμε», ανέφερε ο κ. Κορωναίος.

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΩ ΤΕΕ Ηπείρου τονίζει επίσης την προθυμία όλων των μελών του να συνεπικουρήσουν σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μοιράζοντας τα υλικά που είναι απαραίτητα αλλά και με την συνδιοργάνωση με αρμόδιους φορείς ημερίδων και άλλων ενημερώσεων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ