Οι θεραπευτικές ανακαλύψεις των τριών τελευταίων δεκαετιών με φαρμακευτικά σκευάσματα που παρέχουν επιπλέον ευκαιρίες στους χρόνιους νεφροπαθείς, αλλά και εξασφαλίζουν την βραδύτητα της εξέλιξης της νεφρικής ανεπάρκειας, έχουν μεταβάλλει δραστικά το τοπίο στην αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου η οποία κατατάσσεται ως η 8η κύρια αιτία θανάτου και προβλέπεται να είναι η 5η μέχρι το 2040 αν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματα.
Οι επιστημονικές εξελίξεις ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και αυτές αποτελούν και επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού όπως έχει οριστεί η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου.
Ο φετινός εορτασμός είχε ως σύνθημα «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα και τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική» και εστιάζεται σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στα άτομα υψηλού κινδύνου για τη νεφρική νόσο, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και με αρτηριακή υπέρταση. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, η Αναπλ. Καθηγήτρια Νεφρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντουνούση, στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες επιστημονικές θεραπευτικές ανακαλύψεις που επικεντρώνονται πλέον πέρα από την αιμοκάθαρση και την περιτοναϊκή κάθαρση που προσφέρουν όπως είπε, «… άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου και τον μετριασμό επιπλοκών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, παρατείνοντας τελικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με Χρόνια Νεφρική Νόσο».
Θεραπείες προσβάσιμες
σε όλους
Ένα έλλειμμα ωστόσο που διαπιστώνει η ιατρική επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως έχει να κάνει με το ότι ενώ οι θεραπείες αυτές θα έπρεπε να είναι καθολικά προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς, σε κάθε χώρα, υπάρχουν διάφορα εμπόδια που δεν το επιτρέπουν. Αυτά είναι μεταξύ άλλων, η έλλειψη εμπιστοσύνης για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, η καθυστερημένη διάγνωση, η ανεπαρκής γνώση ή εμπιστοσύνη στις νεότερες θεραπευτικές στρατηγικές, οι ελλείψεις ειδικών ιατρών, το κόστος θεραπείας αλλά και το έλλειμμα ασφαλιστικής κάλυψης, ιδιαίτερα σε χώρες και περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
«Αυτές οι ανισότητες υπογραμμίζουν την ανάγκη να εστιάσουμε στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση για τη ΧΝΝ και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της υγειονομικής περίθαλψης. Ευτυχώς, στην Ελλάδα τουλάχιστον για αυτές τις δύο – τρεις νέες κατηγορίες φαρμάκων που αλλάζουν την εξέλιξη της νόσου και την πρόληψή της, αυτά είναι προσβάσιμα και καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον φυσικά ο ασθενής πάσχει τεκμηριωμένα από Χρόνια Νεφρική Νόσο και υπάρχει η ένδειξη για τα συγκεκριμένα φάρμακα», ανέφερε η κα Ντουνούση.
Πολύπλευρη στρατηγική
Η κα Ντουνούση πρόσθεσε στη συνέχεια πως η επίτευξη της βέλτιστης φροντίδας των νεφρών απαιτεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια σε πολλαπλά επίπεδα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις διαφορές στο πλαίσιο μεταξύ των περιοχών του κόσμου.
«Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη απαιτούν στοχευμένες πολιτικές υγείας που ενσωματώνουν ολιστικά τη φροντίδα των ασθενών στα υπάρχοντα προγράμματα υγείας, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για τη φροντίδα των ασθενών και διαδίδουν τη γνώση για την υγεία των νεφρών στο κοινό και στους επαγγελματίες υγείας. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ισότιμη πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο νεφρικής νόσου, εργαλεία για έγκαιρη διάγνωση και βιώσιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία για την πρόληψη της ΧΝΝ ή της εξέλιξής της.
Αναφορικά με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας υπάρχει έλλειψη στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των ειδικών νεφρολόγων. Επίσης, απαιτείται ενίσχυση της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας της κοινότητας και ελαχιστοποίηση της απώλειας παρόχων υγειονομικής περίθαλψης», τόνισε η κα Ντουνούση.
Τελετή αναγόρευσης
Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης ως επίτιμου διδάκτορος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Francesca Mallamaci, διεθνούς κύρους Νεφρολόγου, Διευθύντριας του Τμήματος Νεφρολογίας, Αιμοκάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου του Ρέτζιο Καλάμπρια της Ιταλίας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.716)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.211)
- Εκδηλώσεις(1.583)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.947)
Αρθρογραφία
Είσοδος